För ett år sedan skrev Microsoft i ett uttalande att den strategiska visionen är att bygga plattformar där mobilen och molnet prioriteras. Men i ett färskt uttalande från företaget finns inte längre mobilfokuset med, rapporterar IDG News.

I stället kommer artificiell intelligens in som det som ska bygga framtidens plattformar för ett intelligent moln. Men även om Microsoft alltså ställt om kursen mot AI är företaget inte precis först med att gå i den riktningen – det gör konkurrenterna också.

Läs också: AI sätter nya krav på chipptillverkarna - Intels dominans hotas

Att Microsoft lämnar mobile first-spåret är kanske inte så konstigt med tanke på att företaget aldrig lyckats slå sig in i mobilvärlden på allvar. Nyligen stod det klart att inte heller försöken att fokusera sin telefonförsäljning mot företag gått vägen.

När det gäller den pågående kapplöpningen om att ta ledningen inom artificiell intelligens ligger Microsoft däremot rätt bra till.

Ett av spåren är de virtuella assistenterna, där Microsoft har sin variant Cortana som konkurrerar med bland annar Apples Siri, Google Now och Amazons Echo.

Läs också: Det senaste året med Windows 10 – en riktig bergochdalbana

Ett annat är botplattformarna som ska göra våra chattjänster intelligenta och där Microsoft lanserat en egen variant för utvecklarna för ett drygt år sedan.

– Bottar är de nya apparna, slog Microsofts vd Satya Nadella fast när han inledde den egna utvecklarkonferensen Build våren 2016.

Och i början av det här året pekade han ut AI som absolut avgörande för en fortsatt tillväxt i världen när han talade vid World Economic Forum i Davos.

– Det är inte som att vi egentligen har någon ekonomisk tillväxt idag. Så vi behöver ett tekniskt genombrott, vi behöver AI, sa han då.