Att det varit trassel med it-säkerhet på Transportstyrelsen har väl knappast undgått någon i vårt avlånga land. Mitt i stormens öga återfinns IBM som den outsourcingleverantör som använt sig av olämplig personal i andra länder. Hur det har gått till vet vi inte i detalj, eftersom man kniper igen på IBM.

Den här händelsen kan så klart diskuteras utifrån olika perspektiv. Det klart dominerande perspektivet i svenska medier är hur det formella ansvaret ska fördelas, alltså vem som har gjort fel och ska bestraffas för det. Hittills har den processen resulterat i två avsatta ministrar.

Huruvida IBM har begått några formella fel är oklart i nuläget, åtminstone för flertalet av oss. Så jag påstår inte att IBM har brutit mot vare sig lagar eller avtal.

Läs också: Molnflytten är en chans att se över databaser – som många missar

Men man borde kunna kräva mer av en outsourcingleverantör än att följa lagar och avtal. Man borde kunna kräva att outsourcingleverantören visar prov på gott omdöme.

Att lägga ut hantering av känsliga myndighetsdata, till och med militära sådana, på ej säkerhetsklassad personal i andra länder är inte att visa prov på gott omdöme. Det spelar ingen roll om IBMs ”leveransmodell” bygger på att utnyttja geografiskt spridda resurser. En outsourcingleverantör med ambitioner att hantera data som är viktiga för ett lands säkerhet borde inse det här.

Att IBM inte skulle ha vetat om att det handlade om känslig information är knappast någon ursäkt. Det bör självklart ingå i uppdraget att ta reda på hur det förhåller sig med sådant.

Det scenario som ser värst ut för IBM är förstås att man mycket väl har insett de här sakerna, men helt enkelt struntat i dem när man sett en chans att tjäna några dollar mer. Eller för att det inte funnits någon annan tillgänglig personal än den som användes.

Läs också: Fortsatt knäpptyst från IBM om Transportstyrelsen

För Sveriges outsourcingkunder borde det vara av största intresse att få vet hur beslutsprocessen sett ut på IBM. Men det lär vi aldrig få veta.

Man får i alla fall hoppas att skandalen på Transportstyrelsen leder till att de som behöver det skriver vattentäta outsourcingkontrakt i fortsättningen. Det är det minsta man kan begära som medborgare när svenska myndigheter outsourcar it.