Det manifest, eller interna pm, som utvecklaren skickade ut i förra veckan hävdar att kvinnor är mindre lämpade för teknikjobb än män och att Google inte tolererar konservativa åsikter.

Det har också kastat ny ved på brasan när det gäller kvinnosynen i Silicon Valleys teknikbransch där utfallet i manifestet kommer efter att exempelvis Ubers vd Travis Kalanick blev av med jobbet i juni efter skandaler kring sexuella trakasserier, diskriminering och en aggressiv företagskultur, skriver Bloomberg News.

Läs också: Googleanställda rasar över kollegas manifest mot mångfald

Google har inte gått ut offentligt och bekräftat uppsägningen men utvecklaren själv har trätt fram och uppgett att han fått sparken för att han upprätthållit könsstereotyper.

Googles vd Sundar Pichai har meddelat att han avbryter sin semester för att komma in och hålla ett stormöte för att diskutera "hur vi skapar en inkluderande miljö för alla", rapporterar the Guardian.

I sitt meddelande till de anställda skriver han också att delar av manifestet bryter mot företagets uppförandekod och passerar gränsen när de lyfter fram skadliga könsstereotyper.

Läs också: Googles nya London-kontor blir flådigt värre – se bilderna här

I en passage skriver han bland annat att det är motbjudande att påstå att vissa av de egna kollegorna inte är biologiskt lämpade för jobbet.

Samtidigt skriver han till de anställda att flera av de saker som tas upp i manifestet är viktiga att diskutera, exempelvis kritik mot hur Google utbildar internt, och arbetsplatsens ideologi och att det nu gäller att hitta sätt att göra det på utan att bryta företagets uppförandekod.