I en undersökning som gjordes på säkerhetskonferensen Black Hat nyligen berättade 250 hackare om vad de tycker om olika säkerhetsprodukter, skriver IDG News.

38 procent av hackarna tycker att flerfaktorsautentisering är svårast att knäcka. På andra plats kommer kryptering, med 32 procent. Brandväggar, antivirus och intrångsdetektering får samtliga under tio procent.

Läs också: Kina skickar kvantkrypteringsnycklar från rymden

Vad gäller den bästa ingången för att för att få tag på data får ”tillgång till konton med åtkomst till data” flest röster, med 31 procent. Tillgång till mejlkonton med 27 procent och tillgång till klienter (endpoints), 21 procent, kommer därefter.

Slutsatsen är att hackarna tycker gränsskydd (perimeter security) är i stort sett irrelevant. Fokus ligger på att få tillgång till konton och lösenord genom att manipulera människor. 85 procent av hackarna tycker att det är människor som i huvudsak är ansvariga för att intrång kan utföras. Bara tio procent av de tillfrågade hackarna anger opatchad mjukvara som huvudorsak.

Bara tio procent av hackarna anger opatchad mjukvara som huvudorsak.

Hackarna har inte mycket till övers för lösningar för underrättelser om hot (threat intelligence). 59 procent tycker att det är ett ineffektivt skydd. 67 procent tycker det samma om information om renommé (reputation feeds) och 47 procent om utbildning. Eftersom underrättelse­information är tillgänglig även för hackarna kan de lista ut hur de kan ta sig runt lösningar baserade på sådan information.

Läs ocksåSäkerhetshål i solceller kan användas för att attackera elnätet

Det är en salig blandning av hackare som deltar i undersökningen. 53 procent anser sig vara goda (white hats) och 33 procent onda (black hats). Resten finns mittemellan.

Undersökningen gjordes av säkerhetsföretaget Thycotic.