Säkrare moln efter outsourcingskandalen

På systemintegratören Cygate tror man att sommarens it-skandal hos Transportstyrelsen kommer att få konsekvenser på marknaden.

– Jag tror att den allmänna trenden med att köpa mjukvara som en tjänst och molnet fortsätter, och att säkra moln kommer att vara viktiga i och med händelsen på Transportstyrelsen. I och med detta kommer den juridiska aspekten av molnet att få en ökad synlighet. Primärt kommer det att drivas av den offentliga sektorn, men jag tror att det även spiller över på den privata, säger Cygates försäljningsdirektör Kåre Nordström.

Är det några särskilda produkter som kommer att efterfrågas mer?

– Jag tror att frågan kommer att komma: var har ni datacentret, och vart förflyttas data? Här kom ett väldigt tydligt fall där känsliga data lämnat landet, så det är klart att folk börjar fundera över det. Då tror jag att det är viktigt att kunna visa på säker hantering av datan inom landet. Det handlar om alltifrån lagring och backuper till rådgivning och rapporter som kommer att efterfrågas, säger han.
 

Stor efterfrågan från skolan

En annan drivkraft tros vara den skol-it-strategi som är på gång från regeringen, som väntas gå på Skolverkets linje om att alla elever och lärare ska förses med egna digitala verktyg, som datorer och surfplattor. 

– På sikt kommer vi att se många fler enheter i skolan. Vi kommer att se en ökning både på traditionella bärbara pc och på surfplattor, säger Ateas hårdvaruchef Mats Löwnander.

Han räknar också med att internet of things-produkter kommer att börja sälja i en allt högre takt.

– Det vi ser på sikt är en ökning av smarta prylar, all tfrån uppkopplade kameror till inomhuspositionering på sjukhus eller inom äldrevården. Det är något som växer enormt, men jag kan inte säga någon enskild enhet som blir en kioskvältare i höst, säger Mats Löwnander.
 

Nya och gamla spelare på mobilmarknaden

Johan Cheng Falkström som är försäljningschef på it-distributören Gandalf ser också han en ökad försäljning av skoldatorer. Framförallt är det Chromebook från exempelvis Asus som tar stora kliv framåt.

– Datorer i skolan går för högvarv. Google Chromebook tar stora andelar från Apple och är en viktig tillväxtmaskin för oss som distributör, säger Johan Cheng Falkström.

Han är också nyfiken på hur det ska gå för de nya spelarna på mobiltelefonmarknaden. En rad kinesiska märken har fått fotfäste i Asien, men är än så länge nischspelare på den svenska marknaden.

– Oneplus är redan en succé bland entusiaster, men kommer Xiaomi, Oppo och andra udda märken även i Norden? Och kan Huawei, ZTE och Asus som redan är igång här plocka marknadsandelar från Apple och Samsung?, säger Johan Cheng Falkström.

Samtidigt är förväntan förstås stor på vad Apple har i siktet. Många går och väntar på att Iphone 8 ska visas upp, och det ger skjuts för ett nytt sätt att köpa in mobiltelefoner, menar återförsäljaren Dustin. 

”Höstens Iphone-lansering kommer sannolikt driva på efterfrågan på Iphone som en tjänst. Det vill säga att man betalar per månad inklusive support på mobilen och återtag för återvinning när det är dags att byta ut den”, skriver Dustin produktchef Rebecca Tallmark i ett mejl.
 

Skjuts för både dyra och billiga datorer

Advanias vd Tomas Wanselius håller med om att Chromebook och andra budgetalternativ står starka, men ser också en annan tydlig trend på pc-marknaden. De dyraste flaggskeppsmodellerna har blivit riktigt populära. 

– Försäljningen av Chromebook och 3 000-kronorsdatorer exploderar, men det gäller även de superslimmade pekskärmsalternativen med Windows 10 som driver en annan marknad, säger han.

– Microsoft var med och drev på de dyrare modellerna med sin Surface Book, Apple har haft dem länge och HP har också släppt ett gäng slimmade och dyrare enheter.

Och i stort ser han en höst där it-produkter kommer att sälja bra. 

– Den generella trenden är att vi lever i en stor högkonjunktur, så de flesta produkter går väldigt bra, från datacenter till klientdator, säger Tomas Wanselius.