Amazon har gjort sig känt för att ibland hålla sig lite på sin egen kant vad gäller branschorganisationer. Det är väl en lyx man kan kosta på sig när man tokdominerar molnmarknaden.

Men nu har företagets molndel, Amazon Web Services, stigit in som medlem på den högsta nivån (platinum) i organisationen Cloud Native Computing Foundation (CNCF). Organisationens syfte är att verka för ”system avsedda för molnet”, vilket beskrivs ha följande tre kännetecken:

1. De paketeras i containrar.
2. De kan administreras dynamiskt, vilket kallas ”orkestreras”.
3. De baseras på mikrotjänster.

Men den kortfattade beskrivningen är att CNCF är mest känt för att vara hem för Kubernetes, den populära orkestreringslösningen för containerplattformen Docker.

Läs ocksåHär ska AWS öppna tre svenska datacenter – 1 miljard dollar ska investeras

Amazons Adrian Cockcroft som nu blir styrelsemedlem för CNCF säger i alla fall till IDG News att Amazon går med för att man är intresserat av containrar. Det är i alla fall det främsta skälet till en början.

Annars driver CNCF ett tiotal projekt. Det handlar om olika områden som är relaterade till användning av containrar. Amazon har naturligtvis redan investerat stort i containerteknik och erbjuder både renodlade tjänster och använder tekniken i andra tjänster.

Enligt Adrian Cockcroft intresserar sig Amazon mest för CNCF-projektet Containerd som kan beskrivas som en lösning för att distribuera och köra containerbaserade applikationer.

Läs ocksåBottenbetyg för Microsoft Surface – "välj en dator som håller bättre"

Värt att notera är att Amazon inte har anammat Kubernetes riktigt helhjärtat än. Men nu kanske det blir ändring på det. Amazons intresse för CNCF innebär på sikt i bästa fall färre problem med kompatibilitet för containrar och molnanvändning i allmänhet.

Bland andra platinummedlemmar i CNCF märks Microsoft, Google, IBM, Red Hat och Docker.