Sedan 2015 har it-branschen i Stockholm utvecklats mycket bra. Och efter en liten dipp i slutet av förra året har den återhämtat sig fint under det andra kvartalet och är nu i toppform igen enligt temperaturmätaren Stockholmsbarometern som Stockholms Handelskammare släpper i sin helhet i dag.

– It-branschen presterar mycket bättre än normalt enligt vårt index och viser den bästa utvecklingen på länge, säger Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom på Stockholms Handelskammare.

Men samtidigt varnar han för att det finns stor risk att kurvorna vänder nedåt. En orsak är kompetensbristen men till den fogas nu lokalbrist som gör det svårt för företag att etablera sig och växa. I Stockholmsbarometern är lokalbrist nu i paritet med kompetensbrist när företagen själva listar vad de ser som de största hindren för en fortsatt tillväxt.

Andreas Hatzigeorgiou
Andreas Hatzigeorgiou.

– Bostadsbristen har ju länge varit ett hinder för att få hit kompetens men nu byggs åtminstone delar av den bort. Däremot har man glömt att företagen måste ha lokaler och platser att verka i. Det riskerar att bli den nya bostadskrisen.

Och gör man inte något åt situationen kommer utvecklingen för it-branschen i Stockholm att vända nedåt varnar Andreas Hatzigeorgiou.

– Det kan inte fortsätta på den nuvarande nivån om inte flaskhalsarna vidgas. Då slår vi snart i taket.

Läs också: Kompetensbristen sätter käppar i hjulet för it-branschen i Stockholm

Även om det inte finns några quick fix så kan signaler från politisk nivå om att man förstår och börjar åtgärda problemen ändå göra företagen trygga nog att kunna satsa framåt framhåller han.

– Om de upplever att det här är något som politikerna tar itu med kan det gå bra ett tag till, säger han.

Sven Uthorn, vd på konsultföretaget B3it, håller med om att lokalfrågan börjar bli allt mer besvärlig.

– Ja. det kan jag instämma i även om vi för vår del löst det nyligen. Men det var inte alldeles lätt att hitta något, säger han.

– Det är en spännande och dynamisk affärsmiljö här i Stockholm, men tyvärr leder det till att det blir ont om hyresobjekt speciellt i attraktiva lägen. Och det är en faktor som spelar roll för konsultbolag eftersom kontoret är en viktig samlingsplats, något som syns.

En orsak till problemen är också att många hyreskontrakt är på så mycket som fem år.

– På den tiden hinner lokalerna ofta bli för små när man är ett tillväxtbolag.

Samtidigt som han upplever att lokalbristen ökar så vill han inte påstå att det direkt påverkar företagets tillväxt eller benägenhet att anställa fler.

– Vi bedriver ju mestadels vårt arbete ute hos kund, säger Sven Uthorn.

Läs också: Kompetensbristen blev för stor – nu startar konsultjätten egen utbildning

Chas Visual Management har gått en lite ovanlig väg för att lösa lokalfrågan ­och köpt ett eget hus i Nacka.

– Vi flyttade från 400 kvadratmeter, där det var trångt, till 1200. Så vi har att växa i, säger vd:n Charlie Hansson.

– Skulle vi hyrt lika mycket hade det blivit en enorm overhead i hyreskostnader.

Lokalbristen i sig ser han dock inte som något nytt fenomen.

– Jag har varit entreprenör i tretton år och tycker det har varit svårt hela tiden

Han pekar på de långa hyreskontrakten som ett stort bekymmer.

– Där säger ju många mäklare att fem år är det minsta man kan få. Men så finns det andra som har kortare kontrakt – det där är också en bransch som man måste lära sig manövrera för att lyckas hitta något.

Värst är det för de företag som lämnat startupstadiet och som fördubblar antalet anställda varje år tror han.

– Startupbolagen har en hel del möjligheter, de kan hyra in sig i andras lokaler och så. Men de som blivit lite större och fördubblas varje år ­– från fyra, till åtta, till sexton och så vidare. De har tajta marginaler men hinner växa ur de lokaler de kan betala för mycket snabbare än på fem år.

– När vi var ute och tittade senast hade lokaler där hyran för bara några år sedan låg på 1 300 kronor per kvadrat meter stigit till 1 800 kronor per kvadratmeter. Det är en rejäl höjning.

Läs också: Nu måste Sverige gasa på i digitaliseringen

Jonna Nordén vd på it-konsultföretaget Bouvet säger sig inte ha upplevt bristen på lokaler som något stort hinder. Men när företaget nyligen bytte lokaler nyligen så konstaterade den interna grupp och de mäklare de pratade med att det råder lokalbrist, vakansgraden låg på 2 procent i stället för 5-6 procent som det brukar.

– Men vi hittade en ny lokal som inte fanns ute på marknaden med hjälp av mäklarkontakter och lite tur, säger hon.

Även om Bouvet lyckats navigera så märks det ändå av hos kunderna att många sitter trångt – flera av de myndigheter som företaget jobbar med har lagt ut flera av sina plattformar i förvaltning utanför sina egna lokaler hos konsultfirmor.

– Det kan vara en kombination av den egna bristen på kompetenser, men även att de saknar plats för konsulter eller egna anställda.