De nya jättedatacenterprojekten ploppar upp som svampar i de nordiska länderna. I somras skrev vi om en stor anläggning som ska anläggas vid Oskarshamns kärnkraftverk, och vi har även skrivit om planerna i den lilla orten Horndal i Avesta kommun. Nu är det dags för nästa jätteprojekt som ska etableras i Norden, och den här gången är det större än någonsin.

Det är norskamerikanska bolaget Kolos som redogör för sina planer om att bygga en mastodontanläggning i den nordnorska kommunen Ballangen. Enligt planen ska det nya datacentret ha fyra våningar och täcka ett område på 600 000 kvadratmeter. Enligt BBC blir det då störst i världen, en position som idag innehas av datacentret i kinesiska Langfang.  

Att man valt nordnorska Ballangen förklaras så klart först och främst med klimatet, men god tillgång till el inom området är också en viktig del. Sajten Digi.no skriver att det initialt behövs en effekt på 70 megawatt, men att behovet inom några år kommer att ligga på 1 000 megawatt. Det är fem gånger mer än Facebooks datacenter i Luleå.

Läs ocksåHär ska AWS öppna tre svenska datacenter – 1 miljard dollar ska investeras

Norges miljöminister Vidar Helgesen ska vara på plats när planerna presenteras i kommunen på fredag.

– Regeringen kommer att skapa förutsättningar dför att det kan etableras datacenter i Norge, och vi har bland annat sänkt avgifterna för att locka den här typen av verksamhet. Jag träffade nyligen Apple och Google i Kalifornien, och där marknadsförde jag Norge som ett bra värdland för gröna datacenter. Behovet av datacenter kommer att öka framöver när världen blir mer digital. Norge har strålande förutsättningar med förnybar energi och kallt klimat, kommenterade han det stundande jätteprojektet för norska TV2.