Trots att mat på nätet vuxit kraftigt under flera år, både med matkassar och lösplock, så har livsmedelsjätten Ica varit ganska sena på den här bollen. Först 2015 sjösatte bolaget sin stora satsning med en gemensam e-handelsplattform som handlarna kan ansluta sig till.

När företaget i veckan rapporterade för sitt första halvår visade de upp en ökning på 48 procent (hur mycket detta innebär i reda pengar offentliggör de inte) jämfört med samma period året före.

– Det är en mycket stark siffra som jag är mycket nöjd med, säger vd:n Per Strömberg i en intervju med Computer Sweden. Tittar man lite bakom kulisserna så växer lösplock med 55 procent och matkassarna med 22 procent.

Hur länge kan ni hålla en sådan tillväxttakt?

– Allt bygger ju på att kunderna är nöjda och det visar våra undersökningar att de är, det borgar för en god tillväxt också framöver. Dessutom är antalet butiker som ansluter sig till vår e-handelsplattform stigande. Det är 200 butiker i dag, och jag tror att det redan under hösten kommer 20 butiker till i Sverige. I framtiden tror jag vi ligger på 300–350 butiker.

Den största utmaningen är emellertid inte att öka e-handelsförsäljningen, utan att faktiskt tjäna pengar på den.

– Över tid så är lönsamheten den enskilt största utmaningen för e-handeln. Mat är ju en lågmarginalbusiness, och här erbjuder vi en tjänst där vi plockar ihop maten och kanske kör hem den. Det måste vi kunna ta betalt för. Jag tror att kunden med tiden kommer att bli villig att betala för den tjänsten.

Läs ocksåStandardplattformar duger inte för Ikea – ”extremt besviken på branschen”

Konkurrens saknas inte heller. Förutom de sedvanliga kedjorna som Coop och Axfood, som också storsatsar på e-handel – de senare har bland annat gjort ett par förvärv – så har det under de senaste åren vuxit fram en mängd renodlade e-handelsbolag. Dessutom har Amazon under sommaren gjort stora framstötar inom mat.

– Amazon måste man ha stor respekt för. De ser också det här med att man måste ha fysiska butiker – vilket de visar med förvärvet av The Whole Foods-kedjan. Kommer de till Sverige så kommer de att bli en tuff konkurrent. Men jag tror samtidigt inte att Sverige är det första landet på deras lista.

Det har ju också kommit fram enormt många helt digitaliserade konkurrenter nu som säljer mat på nätet?

– Vi har en bättre tillväxt. Dessutom har vi också en stor fördel med befintliga butiker. Jag tror att de har enorm utmaning framför sig att bli lönsamma.

Skulle ni kunna tänka är att förvärva ett sådant här bolag?

– Nej, några sådana planer finns inte.

Läs också: Automatisk uppdatering fick "smarta" dörrlås att gå i baklås

Per Strömberg säger att för Icas del så lämpar sig en del butiker bättre och en del sämre för e-handel.

– Det är klart att man behöver en bra lösning för att hämta produkter, och där har de större butikerna bättre förutsättningar, en del kan ju till och med erbjuda en slags ”drive-thru-lösning”. Men även mindre butiker i bra läge lämpar sig bra. Det gäller att ha en bra lösning för att hämta varor eller för hemkörning.

Kan det i framtiden finnas butiker som är helt e-handelsbaserade?

– När det gäller mat så är det ändå en begränsad del som går via nätet. Totalt är det väl två procent i dag, jag tror det kommer att ligga på 5-10 procent också om vi tittar många år framåt.

Hur har responsen på e-handelsplattformen varit från handlarna sedan den sjösattes?

– I början hade vi en del plattformsutmaningar, men nu är det ett stort tryck på att förbättra och utveckla plattformen – det är många som är intresserade av att ansluta sig.

Ni skriver i rapporten att ni gör stora it-investeringar just nu, kan du ge exempel på detta?

– Det är till exempel onlineplattformen, men vi investerar också i system för kundvård och kundlojalitet. Vi sätter också upp en digital innovationshub, där vi ska ta tillvara både på interna idéer och odla partnerskap. I det sammanhanget tror jag också att du kan få se en del mindre förvärv, men vilka det blir, det får du se.