Nya yrkestitlar är definitivt inget nytt inom it-området. Just nu duggar de ovanligt tätt och det finns en stor chans att många blir kvar i det långa loppet, skriver IDG News.

En del nya titlar försvinner efter några år. Hur ofta ser man en annons om en webmaster i dag? Till och med titeln evangelist börjar försvinna. Och så finns det nya titlar som aldrig slår igenom på bred front. På Microsoft finns det till exempel en chefshistorieberättare (chief storyteller), eller det kanske ska vara historieberättarchef? Google har en ”chief futurist”.

Läs också: Nu finslipas metoder för att snabbutbilda kodare

Här är fyra nya titlar som kanske låter ovanliga i dag men som det efterfrågas folk för och som experter bedömer har goda chanser att finnas kvar ett bra tag.

1. Molnförhandlare
På engelska finns det flera alternativa benämningar på den här yrkesrollen, som ”cloud cost containment officer” och ”cloud negotiator”. Det handlar alltså om att bevaka kostnader för molnanvändning och att förhandla fram bra avtal.

Med tanke på att de flesta typer av molnanvändning, allt från infrastrukturtjänster till affärssystemstjänster, ökar så kommer den här typen av jobb med automatik att bli vanligare. Det är självklart inte säkert att en person som ägnar sig åt sådana här arbetsuppgifter har en specifik titel som refererar till den. Och det är troligt att sådana här arbetsuppgifter inte kommer att ta upp all arbetstid för många som utför dem.

Men utförandet av dem lär öka.

En fördel för den som vill ägna sig åt dem är så klart att ha både teknisk och affärsmässig kompetens. För att göra ett bra jobb behövs också kunskap om de verktyg och tjänstealternativ som de viktiga molnleverantörerna tillhandahåller.

2. Dataskyddsombud
Det här är definitivt ett framtidsjobb, eftersom det snart är lagstadgat att det ska tillsättas. Det kommer med all säkerhet att variera hur mycket resurser som läggs på jobbet på olika företag, men åtminstone stora företag och/eller företag som hanterar mycket känsliga data kommer att ha sådana här personer på lönelistorna.

Dataskyddsombudet kan liknas vid en revisor, controller eller ett skyddsombud i frågor som rör främst persondata. Och dataskyddsombudet ska ansvara för utbildning av personal, se till att det görs konsekvensanalyser för nya projekt och vara kontaktperson för allmänheten.

3. Devopschef
Efterfrågan på folk som förstår devops, att smälta samman utveckling och drift, är stor. Både via intern och via extern rekrytering. Än så länge har vi kanske inte sett så många chefspositioner för devopssatsningar utlysas i Sverige, men utvecklingen bör gå åt det hållet.

Läs också: Inget stopp på utvecklar-boomen: ”Urstark arbetsmarknad”

Om inte annat kommer förståelse för devops att bli viktig för många chefsroller, inte minst vad gäller drift och utveckling. Nyckelkompetensen för att lyckas lär bli insikter om automatisering.

4. Automatiseringsarkitekt
Automatisering är förstås inget nytt inom it, men det blir snabbt allt viktigare. Devops är bara ett exempel på det, det inbegriper till exempel kontinuerliga leveranser som är beroende av automatisering av flera slag, till exempel av tester.

I USA rapporterar rekryteringstjänsten Ziprecruiter att efterfrågan på folk med titeln automatiseringsarkitekt har ökat med 500 procent sedan förra året. Räkna med en rejäl ökning även i Sverige så småningom.

Logiken bakom tjänsten automatiseringsarkitekt är att många vill gå från spridda insatser av automatisering av it som visserligen gett vinster, till mer sammanhängande strategier på alla plan. Det gäller inte minst teknikplattformar och verktygsstöd.