Windows 10 S är den ”låsta” variant av Windows 10 som finns på Microsofts Surface Laptop och på ett antal billigare bärbara datorer från andra leverantörer. Tanken är att ordna säkrare it-användning till elever på skolor, eftersom det bara går att köra applikationer som hämtas på Windows Store.

Men begränsningarna är kännbara, skriver PC World, och ger exempel som att det inte går att skriva ut lokalt på vissa skrivare och att man är hänvisad till Windows Defender för säkerhet. Den som inte står ut med begränsningarna får lov att uppgradera till Windows 10 Pro.

Windows 10 S är gratis för akademiska institutioner. Microsofts tanke är säkert att det ska löna sig genom att skolorna köper andra produkter och tjänster från företaget. Och man vill sno andelar från Google och Chromebook på den här marknaden. Att Asus är på väg att släppa en version av Chromebooken C202 som en Windows 10 S-dator är ingen slump.

Läs också: Pc-försäljningen fortsätter att dala – kan Windows 10 vända trenden?

Men hur fungerar det i praktiken? Här är en test.

Vad gäller upplevelsen av Windows självt är 10 S-varianten i stort sett identisk med de andra varianterna. Förutom begränsningen för vilka applikationer som kan köras så är den största skillnaden jämfört med 10 Pro att en 10 S-dator inte kan kopplas till en företagsdomän. Men till exempel Linuximplementationen för Windows (Windows Subsystem for Linux) och virtualiseringslösningen HyperV fungerar.

Windows 10 S

Det är när du tröttnar på vad Windows i sig kan erbjuda som det blir problematiskt. Glöm att ladda ner och köra en stor mängd spel. Liksom andra webbläsare än Microsofts egna Edge. Och, framför allt, en massa applikationer som du säkerligen är van vid att ha till handa sedan tidigare. Blockeringen av appar gäller även en stor mängd utbildningsappar.

Och det fungerar inte att koppla ett konto för en företagsversion av Office 365 till en pc med Windows 10 S. Men Surface Laptop inkluderar ett års prenumeration på Office 365 Personal som finns i betaversion.

Windows 365

Tyvärr så är det även problem med en del hårdvara från tredje part. Ibland känns till exempel äldre skrivare igen, men det saknas drivrutiner. Drivrutiner som innehåller skript eller körbara program blockeras.

Vad gäller säkerhet har det redan visat sig att det finns gamla sårbarheter som gäller även för Windows 10 S, trots Microsofts utfästelser om att det är den säkraste Windowsversionen. Dessutom, även om det finns säkerhetsprogram tillgängliga från andra leverantörer än Microsoft så baseras de på brandväggen och antivirusfunktionen i Microsofts Windows Defender. Det är visserligen en OK säkerhetsprodukt, men inte alltid i paritet med konkurrerande alternativ.

Läs också: Det senaste året med Windows 10 – en riktig bergochdalbana

Det är svårt att upptäcka några prestandaskillnader att tala om mellan 10 S och andra varianter av Windows 10. I vissa lägen startar till exempel den stympade varianten snabbare, i andra lägen inte.

Det är svårt att komma på ett scenario i vilket studenter eller skolelever vill ha Windows 10 S. Möjligtvis i grundskolan om det kommer riktigt billiga datorer från andra leverantörer än Microsoft.