Sveriges största konsultbolag CGI siktar på att bli ännu större. Idag meddelar det Kanadaägda bolaget att man är berett att öppna plånboken rejält, då man har lagt ett bud på sin finska kollega Affecto, som framför allt är inriktat på beslutsstöd och dataanalys.

– Det här är riktigt roligt, och ett offensivt förvärv från vår sida. Affecto är kanske inte lika känt i Sverige som i Finland. Där är de lika kända som bolag som till exempel Acando och Knowit, säger CGI:s Sverigechef Pär Fors.

Läs också: It-marknaden i Norden i särklass i Europa

Affectos styrelse rekommenderar aktieägarna att acceptera budet, som ligger på 4,55 euro per aktie. Det innebär att totalvärdet för Affecto ligger på 98 miljoner euro, eller 935 miljoner kronor.

– Vår ambition är så klart att det ska gå i lås. Affecto har en affärsmodell som påminner om vår, där man servar kunder med lokala kontor. Det passar vår modell, konstaterar Pär Fors.

I Sverige har Affecto 110 medarbetare med kontor i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Huvudkontoret ligger i Helsingfors, och totalt har bolaget drygt 1000 medarbetare fördelade på 18 kontor i Danmark, Finland, Lettland, Litauen, Norge, Polen och Sverige.

Pär Fors säger att ett förvärv delvis innebär nya kunder, men den viktigaste delen är att stärka sig inom Affectos kärnområden.

Läs också: Stockholms it-bransch blomstrar – men nu hotar lokalbrist

– De har många intressanta kunder, men inte minst är det här ett kompetensförvärv, som kommer att ge oss ett otroligt tillskott inom ett viktigt område. Det här är ett av de större bolagen inom beslutsstöd och analytics, säger han och konstaterar att det även är ett eftertraktat område hos CGI:s svenska kunder.

– Vi gör en undersökning hos våra kunder varje år, där vi frågar vad de har för utmaningar och var de vill se mer av CGI, och det här är ett område där kunderna ser att de verkligen kan skapa fördelar gentemot sina konkurrenter, så det här ger oss en fantastisk möjlighet att utöka och komplettera vårt erbjudande.