Windows Mobiles rötter letar sig tillbaka till 1996 även om den dök upp på marknaden först fyra år senare. Miljoner har plöjts ner i det mobila operativsystemet och var under några år ett av de mest populära. Men omständigheterna förändrades snabbt. In kom Google och Apple. Lägg där till köpet av Nokia 2014 som gick på närmare 7,9 miljarder dollar och som året därpå skrevs värdet på verksamheten ner med 7,6 miljarder dollar.

Efter ungefär 20 år på marknaden har de i dag inte mycket att visa upp, skriver Computerworld. Försäljningen har levt en tynande tillvaro och i den senaste prognosen från analysföretaget IDC gör gällande att de bara kommer sälja 1,1 miljoner Windowstelefoner under 2017. Det är en nedgång med 80.9 procent från förra året. Med de siffrorna får en 0.1 procent av marknadsandelarna, en droppe i havet. Något som också uppmärksammats av analysföretaget Gartner. 

Läs också: Efter fiaskot – därför blir nya Note 8 så viktig för Samsung

”Leveranserna av Windows Phone fortsätter att minska efter brist på nya hårdvarupartners, stöd från utvecklare och över lag en minskad entusiasm för plattformen. Och det finns inga tecken på en omedelbar återhämtning.”

Snacket kring operativsystemets vara eller icke vara har pågått ett tag. Ska de lämna loppet och låta andra aktörer fortsätta tävlingen om marknadsandelar? Eller hänga kvar. Svaret kanske ändå lutar åt det senare.

Rykten om operativsystemets död väcktes i våras då bolaget meddelade att de från och med nu inte skulle satsa lika mycket på mobilen som till exempel mjukvaran för pc-enheter. Anledningen ska ha varit en satsning på OneCore, som ska vara hjärtat i tillverkarens produkter.

Därefter la de Windows Mobile i en egen gren, Feature2. Något som fick många att tro att det skulle läggas betydligt mindre tid på utveckling av mjukvara framöver. Och sedermera slå sista spiken i kistan. En del påpekade att om operativsystemet byggdes in i samma kodbas som andra Windowsprodukter skulle det öka sannolikheten för att systemet fick leva vidare.

Läs också: Nu är supporten slut - vila i frid Windows Phone 8.1

På senare tid har andra rykten florerat. Nämligen de om planerna på ett nytt operativsystem, Andromeda OS, som ska fungera på samtliga plattformar och enheter. Dock inte på existerande Windowstelefoner. Lägg där till de rykten om att Microsoft skulle ha fortsatt stöd för lurarna till slutet av nästa år och att de lägger till mer företagsfokuserade funktioner. De skulle presenteras under sommaren, men ska man tro Microsofts talesperson Brandon LeBlanc skiljer sig deras definition av sommarperioden från kalenderns.

Det finns således saker som talar för, och annat som talar emot, operativsystemets fortsatta tillvaro.