Automatiska uppdateringar kan vara guds gåva till den som bara vill att datorn ska sköta sig själv – men en mardröm för den som vill styra mer på egen hand. Här har Microsoft fått mycket kritik från användare som inte själva kunnat välja om de vill ta del av uppdateringar av Windows.

Det blir det ändring på nu, i alla fall på vissa håll. Efter en ett och ett halvt år lång process mot tyska förbundslandet Baden-Württembergs konsumentorganisation erkänner nu Microsoft att de gjorde fel när de tvingade användarna att ladda ner över 6 GB data när Windows 10 rullades ut 2015. Utöver erkännandet har Microsoft också gått med på att upphöra med liknande rutiner framöver, skriver Bleeping Computer. Åtminstone i Tyskland.

Konsumentorganisationen inledde sin granskning i början av 2016, efter klagomål från användare och andra organisationer. Anklagelserna gjorde gällande att Microsoft med nedladdningen roffade åt sig för mycket bandbredd och fyllde hårddisken med data för Windows 10 – meningslösa data för användare som inte var intresserade av det nya operativsystemet.

Läs ocksåApple bromsar satsningen på självkörande bilar

Vid det tillfället var denna typ av klagomål bara ett i mängden. Flera andra rutiner ifrågasattes kraftigt av så väl civilrättsliga organisationer, branschexperter och användare – inte minst insamlingen av telemetridata, information om hur Windows 10 används i olika situationer. Det har Microsoft sedan dess slutat med. Men kritiken handlade också om reklam för andra av företagets produkter i Windows 10, som Edge, Cortana och Bing.

Baden-Württembergs konsumentorganisation är nöjd med Microsofts beslut och erkännande. Men mindre glada över att bolaget dragit ut så på processen som ledde dit. Om Microsoft skulle bryta mot löftet kan de tvingas till dryga böter.