Atea kommer snart, som första partner i Europa, sälja VMwares replikering av virtuella maskiner. Tanken är att kunderna ska få en sekundär datahall i molnet, vilket är ett både snabbt och billigt sätt att skydda sin information och sina servrar, samtidigt som man har reservkapacitet.

– Vi blir en service provider, där vi kan leverera tjänsten till våra kunder på VMwares plattform. De har sålt den själva tidigare, men nu har de öppnat upp för partner och då är vi först ut i Europa, säger Jonas Emilsson, som är affärsutvecklare inom Datacenter på Atea.

VMware har länge varit en av Ateas tio strategiska partner, och den nordiska koncernens storlek och dominans gör så klart Atea till ett intressant skyltfönster för VMware.

Läs också: Svårt att pruta på jättarnas molntjänster

– Vi har jobbat nära varandra länge och det gör att vi har ett väldigt välfungerande samarbete. Vi är deras största partner i Skandinavien och vi haft ett globalt team på runt 20 personer från VMware som byggt tjänsten tillsammans med oss, säger Jonas Emilsson, som är redo att dra igång.

Jonas Emilsson
Jonas Emilsson.

– Vi har satt en lansering som sammanfaller med VMwares partnerkonferens i Barcelona den 10 september. Där kommer vi prata om det för våra kunder och tanken är att det ska bli tillgängligt ganska snart efter det.

Vilken målgrupp riktar ni er till med den här tjänsten?
– Målgruppen är ganska bred. Vi har redan idag Atea Molnserver, som är grunden till den nya tjänsten. Det är de flesta, från mindre privata företag, till stora enterprisebolag eller kunder i den publika sektorn.

Tanken är alltså att ett företags datacenter ska replikeras virtuellt i molnet. Jonas Emilsson exemplifierar med British Airways, som för inte allt för längesedan hade stora problem när bokningssystemet gick ner.

Läs också: Nu ska Advania utmana Atea – ”vi är ordentligt offensiva”

– Det är den typen av problem, när systemet går ner, som man vill skydda genom att använda en replikerad miljö. Det som är nytt är att man kan göra det i molnet. Hos oss bygger tjänsten på Atea Molnserver och vi kommer att erbjuda det till alla kunder. För dem blir det enklare och billigare, och inte minst blir tröskeln lägre, så förhoppningsvis skyddar det kunders data på ett bättre sätt.

Vad har ni för förväntningar?
– Atea Molnserver har gått bra, så förfrågningarna har varit ganska många, och vi har redan kunder som väntar på att få komma igång. Vi tror på en stark tillväxt.