Företaget Academic Work har gjort sin årliga rapport Young Professional Attraction Index, en undersökning där studenter rangordnar vilka arbetsgivare som har högst anseende.

Google hamnar än en gång högst upp på listan, eftersom bolaget anses vara "mest framgångsrika", ha "bäst rykte" och eftersom många av de tillfrågade själva skulle vilja jobba där.

Totalt har drygt 11 000 studenter svarat på undersökningen som har gjorts i samarbete med Kantar Sifo. Utöver frågorna kring arbetsgivarnas anseende har respondenterna även fått beskriva varför arbetsgivarna är så populära. Vanliga beskrivningar av de populärase bolagen är exempelvis sådant som ”tror på och gillar produkten/tjänsten”, ”prestigefullt” och ”utmanande”.

Läs också: Mindre teknikfokus när utvecklare rekryteras – intervjuerna har förändrats

– Jag tror att Google är en attraktiv arbetsgivare för att vi kan ge vad många söker idag, möjlighet till personlig utveckling, flexibilitet i arbetet och en organisation med tydligt syfte och möjlighet att positivt påverka både lokalt och globalt, konstaterar Martin Eriksson, som har titeln staffing business partner på Google Nordics and Benelux i ett pressmeddelande.

Det är tredje året som Google toppar listan. Även på andra plats är det samma som förra året, då Tesla tog sig in på den platsen. På tredje plats hittar vi Spotify, som tagit sig upp från fjolårets fjärdeplats. Ett bolag som lämnat topp tio är dock Facebook, som halkat ner till plats nummer tolv.

– Det är intressant att se att sex av tio företag på topplistan är it- eller teknikbolag. Young professionals vill arbeta på företag som är med och utmanar marknaden och som bidrar till utveckling och innovation inom sitt område, något som ingår i många it- och teknikbolags dna redan från start. Baserat på detta är det alltså inte konstigt att Google, med sitt globalt starka arbetsgivarvarumärke i en populär bransch, ligger kvar som etta på listan här i Sverige, säger Isabelle Ahlman, Insights Manager på Academic Work och tillägger:

– Gemensamt för alla företag på topp-tio-listan är att de upplevs vara marknadsledande och innovativa samt att de anses ha attraktiva anställningsförmåner. De är alla duktiga på det de gör i dag och duktiga på att berätta vad de tänker göra i morgon.

Läs också: Google anklagas för att sätta munkavle på anställda

Här är studenternas favoriter:
1. Google
2. Tesla
3. Spotify
4. Apple
5. Microsoft
5. Dice
7. Ikea
8. The Boston Consulting Group
9. McKinsey & Co
10. Volvo