It-konsultbranschen är stekhet och Computer Sweden har i en rad artiklar visat att konsultbolagen både anställer allt vad de orkar och kämpar för att behålla sin personal. 

Ytterligare en fingervisning om att konsultandet är på tapeten nu är Konsultkollen – en sammanställning av 200 svenska it- och teknikkonsultbolags årsredovisningar – som Cinode genomför.

Denna visar att två av tre konsultbolag växte på personalsidan under 2016.

– Konsultyrket lockar allt fler, säger Mattias Loxi, marknadschef på Cinode. De bolag som växer mest organiskt är dock fåmansbolag och små specialistbolag, medan många stora bolag växer genom förvärv.

2016 hade de ungefär 200 it- och teknikkonsultbolagen drygt 92 000 anställda, och året före var de 81 500.

– Vi har ju också hela rörelsen med Gig-ekonomin, alltså att färre jobbar hela livet på samma bolag. Människor vill lära sig nya saker, bestämma själv och få nya utmaningar.

Men att arbeta som konsult är annorlunda mot att vara anställd på en it-avdelning. Vad krävs för egenskaper för att lyckas som it-konsult?

Läs merInget stopp på utvecklar-boomen: ”Urstark arbetsmarknad”

Enligt Helene Hammarberg som är talangchef på konsultbolaget HiQ finns det ett par punkter du bör kunna bocka av om du ska trivas med konsultlivet.

– Man måste vara ganska förändringsbenägen. Som konsult byter man ju uppdrag kanske var sjätte månad eller en gång per år. Du kan inte räkna med att vara tre år hos samma kund. Det måste du gilla – och i hand i hand med det går ju att du gillar att träffa nya människor, och tycker det är kul och spännande att arbeta med nya team.

– Som konsult kommer du ju också in hos en kund för att förbättra saker, och det gör ju att kraven på konsulten ofta är högre än på den fast anställde hos kunden. Det innebär att man måste vilja göra förändra och förbättra saker, och det ställer också krav på att man snabbt måste kunna sätta sig in i nya saker – och det gör man ju i sig ofta genom att prata mycket med folk som redan är där.

En tredje egenskap som Helene Hammarberg nämner är mod.
– Som konsult måste du våga stå upp och säga ifrån om du tycker att kunden är på väg åt fel håll. Det kan vara svårt i den rollen, och det ställer också krav på konsultbolagen att stå upp för sina konsulter.

Dessutom, säger Helene Hammarberg, krävs flexibilitet. Uppdragen är där uppdragen är, och det kan bli så att konsulten får ett par månader i innerstan, och ett par månader i Kista.

Mats Mårtensson, som är grundare av it-konsultmäklaren Keyman, säger att högtrycket på konsultmarknaden består, och snarast växer sig starkare, och att allt fler personer också startar egna it-konsultbolag just nu.

– Så är det absolut. Det finns både de som hoppar av från de stora konsultbolagen och från kundernas it-avdelningar.

Han säger att det är lättare att komma in som konsult hos kunderna om man är specialist.
– Kunderna vill ofta ha någon som har gjort liknande uppdrag förut. Att vara Javautvecklare räcker inte, utan de vill ha en Javautvecklare som byggt ett BI-system eller ett CRM-system.

Läs mer: Kanonår att vänta för it-konsulterna – "ett osedvanligt drag på marknaden"

Helene Hammarberg på HiQ håller med om att konsultrollen är het nu.
– Vi ser ingen avmattning i efterfrågan på våra tjänster. Det spänner över ett ganska brett fält – det behövs många mjukvaruutvecklare och testledare. Devops är stort. Vi anställer många med kunskap inom mobila betalningssätt, och även AI kommer starkare.

Finns det då något personlighetsdrag som gör att man inte passar i konsultrollen?

– Om man vill serverad allt, då blir det tufft, säger Helene Hammarberg. Det passar inte i konsultrollen. Man måste kunna ta tag i saker.