Marknaden för datorer med Googles operativsystem är fortfarande i sin linda, och ser man till den totala pc-försäljningen utgör den en liten del. Men trenden är tydlig med försäljningspilar som pekar brant uppåt.

– Tittar man på perioden maj till augusti i år, och jämför med motsvarande period ifjol så ser vi att försäljningen av Chromebook har ökat med 140 procent. Vi ser en positiv utveckling och tror att det kommer att fortsätta växa, säger Jessica Wallin, kommunikationsansvarig på Elgiganten.

Vilka är det som köper den?
– Det vi ser hos oss är att vi säljer mycket av den till skolor eftersom det är en bra produkt prismässigt och administrativt.

Läs också: Nu ska Google få in Chromebooks på företagen – här är Chrome Enterprise

Även e-handlaren Komplett ser att såväl Chromebook som den stationära varianten Chromebox har nått upp till nya höjder i försäljningen. Den norskägda återförsäljarens siffror säger att försäljningen har ökat med 210 procent i antal sålda enheter under det första halvåret 2017, jämfört mot samma period i fjol.

– Efterfrågan efter lättare datorer med molnlagring och bra batteritid är det som bidrar till den kraftiga ökningen i försäljningen. Vi vet att denna trend är i en inledningsfas och vi förväntar oss en stark utveckling framåt, säger Lene Iren Oen, som är kommersiell direktör på Komplett.

Komplett är även en av de största distributörerna av Googledatorerna i Norden, och då är det inte bara den bärbara datorn Chromebook. Även den stationära varianten, Chromebox, och minidesktopen Chromebit är en viktig del i satsningen.

Läs också: Hett i höst - it-leverantörerna spanar trender och storsäljare

– Vi är bland de som satsat mest på Chromebooks i Norden, och vi ser en marknad som är på väg att ta fart. Kräsna kunder värderar kombinationen av snygg design och batteritid som räcker hela dagen, säger Lene Iren Oen och konstaterar att den täcker många av kundernas efterfrågade behov:

– Produkterna fungerar till det mesta som en hemma-pc ska användas till, chatt, surf, streaming och ärenden på internetbank. Fördelarna är det låga priset, inga virus och helautomatiska uppdateringar samt integrerad molnlagring.