Fördomarna säger att många äldre är rädda för att testa ny teknik. Det må vara sant i vissa fall. Men för dem som är villiga att hoppa på det digitala tåget väntar nya upplevelser. I Södertälje har boende inom äldrevården fått testa på vr-teknik, och resultaten har varit goda.

Sedan i våras har de nämligen fått testa på att ge sig ut på utflykter i en virtuell värld. Istället för att ta dem till Skansen, har Skansen kommit till äldreboendet.

– De boende tycker att det varit lustfyllt. Resultaten visar att de boende uppskattar filmerna. Det inbjuder till resor, att de få uppleva kultur och det är något det kan göra varje dag, säger Joakim Blendulf, chef för Film Stockholm.

Pilotprojektet är ett samarbete mellan Film Stockholm och kulturverksamheten Kultur365 i Södertälje kommun. Syftet har varit att ta den virtuella tekniken till människor inom äldreomsorgen och förbättra deras välmående, göra vardagen lite roligare. Och göra dem mer mottagliga för ny teknik.

Vr-teknik i vården är inget nytt, inte heller inom äldrevården. Det nya här är att filmerna som används är specialproducerade för projektet. Särskilt fokus hat lagts på de behov som målgruppen har och flera av filmsekvenserna är filmade i och omkring Södertälje. Dock är inte det något krav säger Joakim Blendulf, platserna kan lika gärna ligga på andra sidan jordklotet. En fråga som troligen har mer med ekonomin än vilja att göra.

Med vr-teknik kan de boende komma till platser de aldrig haft möjlighet att uppleva annars. Men det handlar inte om att ersätta en verklig upplevelse med en i den virtuella världen.

– Det finns något som heter Kultur i vården, det är väldigt viktigt att det får vara kvar. Vr-filmerna är bara ett komplement, säger Joakim Blendulf.

Läs också: Är du nyfiken på framtidens mobil? Så här kan din telefon se ut om tio år

Yrsel och illamående är negativa effekter som kan drabba de som ger sig ut i den virtuella världen. Så även personerna i pilottestet. Joakim Blendulf säger att det ofta beror på att man har på sig utrustningen för länge eller att det är svårt att hitta fokus i filmen. Lite som när man är på en segelbåt och vågorna gör att det är svårt att hålla blicken på horisonten. Man blir sjösjuk.

Viktigt är därför att filmerna tas fram med de boendes behov i åtanke. En av anledningarna till att det faktiskt fungerar att använda tekniken är att den blivit så pass mycket bättre senaste åren, både utrustningen och filmerna. Bättre teknik minskar risken för illamående till exempel.

En annan viktigt aspekt har varit att skapa möjligheter för delaktighet. Upplevelsen har som sagt varit positiv för de flesta deltagarna, men det har också uppstått diskussioner och samtal kring filmerna och den nya tekniken.

Läs också: En AI skriver nästa Game of Thrones-bok – eftersom G.R.R. Martin aldrig blir klar

Vid första anblick kan vr-filmerna ses enbart som ett roligt inslag i vardagen. För många av våra äldre runt om i landet är det svårt att komma utanför hemmet. Antingen på grund av deras fysiska och psykiska hälsa eller för att det saknas personal och resurser som kan hjälpa dem. Men det finns en annan sida av projektet också.

– Vi har ett intresse i att forskare vidare inom områden som rör geriatrik, det finns patienter som har minnesproblem till exempel. De glömmer bort att äta, de saknar aptit. Där kan vr-tekniken fungera som en trigger. Det blir ett verktyg och ett redskap för vården, säger Joakim Blendulf.

Tekniken de jobbar med används också inom KBT-terapi för patienter med fobier, till exempel trängselfobi. Nu väntar fler samarbeten med andra kommuner och en vidareutveckling av projketet i Södertälje. Fler kommuner, fler filmer.