It-världen har fått ett nytt samarbete. Denna gång är det Apple och Accenture som slår sina påsar samman. Syftet är att hjälpa företag att skapa bättre applikationer för Apples operativsystem i telefoner och surfplattor, Ios, skriver Reuters.

Accentures roll blir att hjälpa företagen ta fram applikationerna, och en helt ny grupp inom Accenture skapas för ändamålet. Kunderna kommer från flera håll, som bankvärlden och återförsäljare. Apple å sin sida bidrar med personal med kunskap inom mjukvaruutveckling och användargränssnitt. De kommer att jobba jämsides med personalen från Accenture.

Målgruppen för applikationerna är främst konsumenter och personal som jobbar ut mot kund. Alltså applikationer för telefoner och surfplattor som används av såväl företagets medarbetare som dess kunder.

Läs ocksåOracle gasar i molnet – anställer ytterligare 5000 personer

Ansvarig för en av de här grupperna är Gene Reznik, som har hand om verksamheten i San Francisco. Han säger att genom samarbetet kan de få möjlighet att verkligen tänka nytt, och det ger dem ett unikt perspektiv på hur företagen interagerar med kunderna.

Ett annat fokus kommer vara augmented reality, förstärkt verklighet, ett område där de ser nya möjligheter för utveckling. Tekniken skulle till exempel vara lämplig för att hjälpa tekniker inom olika fält när de är ute på jobb. Vänd telefonen mot en motor och ett program kan peka ut den del som ska repareras.

Läs ocksåGoogle värvar Facebooks 21-åriga underbarn – får en nyckelroll

För Apples del är samarbetet ett försök att ytterligare stärka upp på företagssidan – en resa som är relativt ny jämfört med konkurrenterna. Inte minst är det ett försök att utmana Microsoft om förstaplatsen. De vill helt enkelt se sitt eget operativsystem på företagstronen och inte Windows. Samarbetet med Accenture är dessutom bara ett i raden av många. Sedan tidigare jobbar de med IBM, Deloitte och SAP för att få fler få fram fler företagsanpassade lösningar.

Nästa upplaga av operativsystemet Ios väntas innehålla fler funktioner som tilltalar just företagskunderna. Bland annat tros det innehålla system för filhantering som påminner om det som finns i pc- och Mac-datorer.