Bankerna rustar för att hänga med i digitaliseringen och SBAB är inget undantag. Just nu byts större delen av bankplattformen ut, ett byte som ska vara klart i slutet av 2019.
– Vi insåg att it-plattformen vi sitter på inte gynnar en snabb utveckling på en digital marknad, säger Klas Ljungkvist, cio på SBAB.
Projektet är det största på SBAB just nu. Bassystemen som byts ut är de som hanterar sådant som inlåning, reskontra och kredithantering – bankens kärnområden. Ett av de nya systemen är SAP:s kärnbanksystem med primärminnesdatabasen Hana i botten.
Läs också: Strulig sommar för Skandiabanken – "klart att detta påverkar förtroendet"
– Vi tittade noga över olika alternativ, gick igenom ett 20-tal olika leverantörer av bassystem och prickade av kriterier. Men det som var den kanske viktigaste parametern för oss var att det fanns en annan svensk bank som gjort samma byte med lyckat resultat, Landshypotek Bank. Det vägde tungt i vårt vägval.
Ett av skälen till bytet är rent säkerhetsmässiga konstaterar Klas Ljungkvist.
– Genom att väsentligt modernisera vår plattform så minskar vi samtidigt risken för incidenter.
Men det främsta skälet är helt enkelt att hänga med i utvecklingen och kunna möta kunderna digitalt.
– SAP-plattformen i sig bygger inte hela affären. Bassystemen ska vara standard, det är inte där vi differentierar oss. Det vi ska ha järnkoll på är integrationer och tjänster där ska vi vara supersnabba och konkurrenskraftiga, säger han.
Med den nya plattformen behöver varje affärsförändring inte innebära att de underliggande systemen konfigureras vilket ger en helt annan snabbhet, förklarar Klas Ljungkvist.
– Vår målsättning är att kunna distribuera vad som helst när som helst. Vi har haft produktionssättningscykel månadsvis men jag tror vi gjort vår sista denna månad.
Bytet medför också att it-arkitekturen rensas upp.
– Det har inneburit ett hälsosamt städjobb. Under årens lopp har mycket implementerats i bassystemen som inte borde ligga där arkitekturmässigt. Att ha för mycket jox på ett ställe blir en hastighetshämmare bara det, säger Klas Ljungkvist.
Ungefär samtidigt som SBAB började se sig om efter ett en ny bankplattform för runt två år sedan började man också lägga upp utvecklingsarbetet mer agilt, inte bara på it-sidan utan även på affärssidan. Både bytet och arbetssättet är resultat av den it-strategi som lades fast 2015 konstaterar Klas Ljungkvist.
Och hela bytet drivs också agilt.
– Vi arbetar ju agilt och kände spontant att det var så vi ville göra i stället för att byta allt i en big bang – hoppas på en bra dag.
Läs också: Handelsbankens digitalboss: fintech-bolagen inget hot mot storbankerna
Men innan det bestämdes att det inte skulle vara en big bang tittade SBAB noga även på det.
– Vi tog extern hjälp från Gartner och de pekade på att chansen till framgång är betydligt större om man arbetar agilt än gör bytet i en big bang. Så det gav oss extra understöd till hur vi redan kände.
Redan har man kommit en bit på vägen, både hårdvara och mjukvara är på plats. Och införandet är påbörjat – en process i taget. Ett arbetssätt som innebär att verksamheten får leva med att ha ett ben i det gamla systemet och ett i det nya under lång tid.
– Vi tar de olika delarna i produktion undan för undan. Först bara för en person, mig exempelvis, för att se vad man stöter på och vilka krux som dyker upp – som konstiga beroenden exempelvis. Så ser man till att fixa tekniken på vägen.
Olika team med personer både från verksamhet och it-sidan är också ansvariga för de olika processerna. Och på agilt vis ska de arbeta oberoende av varandra – något som den nya plattformen stöder.
– Det är en viktig aspekt att det finns ett legobitstänk i det vi lägger ovanpå systemen, där det går snabbt att plocka in nya komponenter.
Men det är också avgörande att det går lätt att koppla isär dem framhåller Klas Ljungkvist.
– Det är viktigt att varje team kan hantera sin del utan att vara beroende av alla de andra teamen, att de kan hantera sin egen affär. Det ställer stora krav på arkitekturen vi bygger upp. För att vara snabb måste man vara autonom.
Har du stött på något hinder på vägen så här långt in i projektet?
– Ja, trots att vi har utgått från ett agilt tänk så märkte vi efter ett tag att vi satt för mycket milstolpar där vi skulle vara klara med olika saker i stället för att se till värdeströmmarna. Det låste upp oss och var inte effektivt. Så vi insåg att vi måste arbeta ännu mer processorienterat, säger Klas Ljungkvist.