Oracles hårdvaruförsäljning har minskat under flera år, det senaste räkenskapsåret (2017) uppgick den till 4,15 miljarder dollar, cirka 33 miljarder kronor. Det kan jämföras med 4,67 miljarder dollar, cirka 37 miljarder kronor, föregående år.

En sådan här utveckling får förstås konsekvenser, främst i form av att Oracle satsar med på andra områden än hårdvara. Nu rapporterar The Register det har satts i gång en process för att avskeda folk på Oracle som arbetar med hårdvara. Det är anställda på Oracle i USA som berättar att meddelanden om avskedande levereras med Fedex och ska komma fram till dem i dag.

Läs också: Oracle vill gräva guld med miljarder personuppgifter

Det här kommer inte som någon stor överraskning. När Oracle köpte Sun Microsystems 2010 var Javaplattformen den främsta anledningen. Hårdvara baserad på Suns Sparcprocessorer kom med på köpet. Oracle har jobbat på med utvecklingen av Sparcbaserade servrar, men stora utdelningar i form av försäljning har uteblivit.

Ett tecken på att tron på den egna hårdvaran inte varit på topp är att Oracle har använt Intelprocessorer i företagets nyckelfärdiga servrar, till exempel för databashantering.

Det här är en utveckling som stämmer väl överens med den generella utvecklingen på hårdvarumarknaden. Det blir allt svårare för specialiserade lösningar när de flesta vill ha Intelbaserade standardservrar.

Läs också: Oracle gasar i molnet – anställer ytterligare 5000 personer

Men av allt döma satsar Oracle vidare på att utveckla Sparcservrar. Det budskap som förmedlas är att de kraftfulla servrarna ger Oracle en kostnadsfördel för företagets molntjänster. Resonemanget är att Sparcservrarna är så kraftfulla att det totalt blir billigare att driva molntjänsterna, trots att enskilda Sparcservrar är mycket dyrare än Intelbaserade servrar.