2012 började Ikea utforska möjligheterna med smart teknik och för tre år sedan fattade man beslutet att på allvar digitalisera sortimentet och göra det till en del av företagets långsiktiga mål.

Men det handlar inte om att sälja roliga prylar framhåller Björn Block, affärschef för Smarta hem på Ikea.

– Det är viktigt för oss att det inte blir leksaker, säger han.

Ikeas mantra att vara relevant för de många människorna är inget undantag när det gäller smart teknik.

Läs också: Nu tar Ikea ett jättekliv för att bli leverantör av det smarta hemmet

– Allt ska ha ett enkelt och tydligt syfte. Det gäller även när vi började med smart belysning, säger han.

– Det handlade inte om att det skulle vara häftigt att kunna byta färger utan den fundamentala problemställningen vi försökte lösa var att de flesta människor vill kunna dimma belysning. Men det är ofta krångligt och elektriker kostar en slant. Men det kunde vi lösa med trådlös teknik. Att vi sedan ovanpå det kan byta färger är en bonus.

Björn Block tror att den uppkopplade belysningen är ett genombrott och att det innebär ett skifte i hela branschen.

– Om fem år finns det ingen anledning att ha analog belysning längre, säger han.

Hur har det då gått för Ikeas satsning på den smarta affären hittills? Nej, några siffror lämnar Ikea aldrig ut konstaterar Björn Block.

– Fast jag kan säga som så att vår smarta belysning säljer bättre än vi väntat oss och att den nu utgör en väsentlig del av vår försäljning inom belysning.

Belysning var dock bara den första anhalten för hans Smarta hem-team. Alla delar av sortimentet undersöks.

Björn Block, affärschef för Smarta hem på Ikea
Björn Block är affärschef för Smarta hem på Ikea.

– På sikt är smart teknik integrerat i allt. Det är lika naturligt att tänka på som materialval och vi brukar säga att vi i vårt team gjort vårt jobb när vi inte behövs längre. Så vi tittar på hur smart teknik ska integreras i hela vårt sortiment.

Björn Block vill inte peka ut någon kommande produkt men just nu ägnas mycket tid åt sovrummet avslöjar han.

– Hur skapar man förutsättningar för att sova gott? Kanske vill man kunna styra ljuset, ljudet, gardinerna – men också ha en teknikfri zon? Där handlar det om att stötta teknik men också gömma den, säger han.

– Att integrera tekniken på ett genomtänkt sätt kan bli en framgånsfaktor. Och där ser vi återigen att det inte är tekniken som är i centrum utan funktionen.

Läs också: Standardplattformar duger inte för Ikea – ”extremt besviken på branschen”

För att driva utvecklingen krävs ett tätt samarbete med både teknikkonsulter som hjälper till att utveckla lösningarna och de stora teknikjättarna för att se till att deras plattformar stöder det som Ikea utvecklar.

– Samarbeten är en grundförutsättning för att vi ska lyckas och vi tar hjälp av både stora och små företag. Vi har en tydlig strategi att vara kompatibla och ha ett öppet system.

Ett exempel på det är just inom den smarta belysningen där Ikea sett till att tekniken är kompatibel med de digitala assistenter som teknikjättarna utvecklat – Amazons Alexa, Apples Home kit och Googles Assistant.

­– Vi släpper det om några veckor. Nu är ju digitala assistenter och röststyrning inte så stort här i Sverige än men i USA är det jättestort, säger Björn Block.

Att möbler och belysning kopplas upp kräver också en del förändringar i Ikeas erbjudanden. För till skillnad från ett analogt köksbord kan ett smart köksbord uppgraderas.

– Det är viktigt att vi kommer åt mjukvaran. Vi har exempelvis en skrivbordslampa med trådlös laddning och en integrerad usb-port där telefonen går att jacka in. Men det är ju en lösning som kan behöva uppgraderas över tid. Och vi har också byggt vår belysning så att den ska gå att uppgradera trådlöst på distans.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning