På jakt efter nya verktyg för att samarbeta på kontoret? Då kan Atlassians senaste tillskott vara något att kika närmare på. I går lanserade de Stride, ett samarbetsverktyg helt från grunden byggt med fokus på företagsanvändaren, skriver IDG News.

Det australienska företaget har redan en rad mjukvaruprodukter inom samma område, program för företagskunder. Confluencer och Hipchat är två av dem som ingår i portföljen. Liksom det populära planeringsverktyget Trello. Skillnaden här är att Stride sägs vara framtaget helt utifrån företagens behov, från grunden och upp.

Läs också: Sålde sin tjänst för fyra miljarder – därför träffade Trello rätt

Flera funktioner känns dock igen från både deras produkter och konkurrenterna: system för dokumenthantering och fildelning mellan användarna, chatt- och videoverktyg. Eller möjligheten att lägga meddelandetrådar i ett sidofönster för att avslutas vid ett annat tillfälle.

– Andra på marknaden har börjat med ett element och därefter lagt till andra funktioner, som att chattjänster lagt till video och dokumentsamarbete. Men de upplevelserna skapar ofta friktion och hjälper dig inte att kommunicera mer effektivt med dina kollegor, säger bolagets operativa chef Steve Goldsmith.

Han fortsätter med att berätta hur plattformen bygger på tre pelare som ska fungera sömlöst gentemot varandra. Det är meddelanden, video- och ljudkonferens och samarbetsverktyg. Något som ska ta bort den friktion han nämner. Det handlar alltså om verktyg som ska underlätta kommunikation, dokumenthantering och fildelning mellan medarbetarna.

Stride vänder sig till både stora och små organisationer, plattformen ska enkelt gå att anpassa efter verksamheten. Vare sig man är ett nystartat bolag med en handfull anställda, eller ett etablerat företag med över 10 000 anställda. Startpaketet är gratis men för att komma åt vissa ytterligare funktioner krävs det att företagen öppnar plånboken, tre dollar per användare och månad.

I gratisversionen kan ett obegränsat antal användare ta del av meddelandetjänsten. Det följer med funktioner för gruppchatt samt video- och ljudsamtal. Väljer bolaget att betala tillkommer möjligheten att ringa in, dela skärm och att kontrollera datorn på distans. Med följer också tvåfaktorsautenticering och säker fildelning. Samt att medarbetare som för stunden inte deltar i en konversation får meddelade om vad som hänt och snabbt kan uppdatera sig. Gruppkonversationer kan också migreras till videokanalen.

Steve Goldsmith säger att Stride har många likheter med företagets andra produkter, särskilt kommunikationsappen Hipchat. Det handlar om unika funktioner som överlappar de som tidigare tjänster erbjuder. Något som kan bli en utmaning ur ett marknadsföringsperspektiv. Var på marknaden placerar sig Stride, frågar sig analytikern Raul Castanon-Martinez från 451 Research.

– Det kan förvirra partner och kunder. Atlassian positionerar detta som en separat produkt, vilket betyder att de inte kommer erbjuda någon uppgradering från Hipchatt-klienten till Stride. Det är ett smart drag också, för det tvingar inte att byta och de inte anser sig redo, säger han.

Läs också: Så har Atlassian blivit en av utvecklarvärldens tyngsta spelare

Samarbetsverktyg är tänkta att underlätta arbetsdagen. Därför har Atlassian lagt in funktionen ”focus mood” som gör att användaren kan markera sig som upptagen, men meddelanden går ändå fram. De riskerar alltså inte att glömmas, eller tappas bort. Raul Castanon-Matinez säger att företagskunderna måste få hjälp att hantera det enorma flöde av information som kan uppstå i vissa organisationer och kommunicera på ett fungerade sätt. Ingångarna är många, gruppchatt, e-post, sociala nätverk. Här spelar leverantörerna av plattformarna en viktig roll.

– Vad jag vet är Stride den första produkten som gör precis det. Det finns andra intressanta produkter på marknaden, som Harmon.ie collage och Astrobot. Men detta är den första produkten från en större aktör, säger han.

Hans bedömning är att Stride kommer bli ett stort steg framåt för Atlassian. Deras vision av framtiden för företagskommunikation och samarbetsverktyg ligger i framkant.

Stride finns än så länge tillgängligt för Hipchat-användare som får testa på den nya plattformen. Övriga får vänta till senare i år.