Att inte hitta rätt personer till lediga tjänster kan dränera en organisation på energi och produktivitet. Särskilt i branscher där det råder kompetensbrist. Nu har allt fler rekryteringsfirmor börjat använda artificiell intelligens och maskininlärning för att leta upp rätt personer till lediga tjänster. Och det är ändå bara i sin linda – det här är tekniker som kommer att bli vanligare i rekryteringssammanhang. Det här skriver IDG News.

AI och maskinlärning gör det möjligt för rekryteringsproffs att snabbt analysera stora mängder sökanden och hitta starka kandidater från olika jobbsökarplattformar.

Summer Husband, som ansvarar för datavetarna på rekryteringsfirman Randstad Sourceright, säger att en del rekryterare har börjat snegla på sjukvården och hur de arbetar med överlevnadsanalyser. Det här är maskininlärningstekniker som analyserar tiden fram till en händelse – till exempel när det gäller återkommande sjukdomar.

– Vi tar data från tjänster som vi tillsatt för klienter tidigare. Hur lång tid det tog, hur många kandidater vi arbetade med, information om företaget och data om arbetsmarknaden för att reda ut hur allt det här påverkar ”överlevnadsgraden” för lediga tjänster. Vi gör ju om en del i skripten eftersom vi ju vill att våra lediga tjänster ska ”dö” snabbt, men processen är densamma.

Läs mer: Google hänger sig kvar i Kina – söker AI-kompetens

Det här hjälper rekryterare att sätta upp rimliga förväntningar för klienter och att tillsätta tillräckliga resurser för att kunna fylla poster där det är svårare att hitta kandidater, säger hon.

– Vårt mål är att direkt kunna se hur svårt det är att hitta en kandidat till en tjänst. Därefter kan vi ta ett beslut om vi behöver tillsätta extra resurser för det här i stället för att vänta och i värsta fall inte kunna leverera några kandidater.

En del rekryterare i framkant använder AI och maskininlärning för att försöka förutse hur en potentiell kandidat kommer att lyckas i sin roll, säger Chris Nicholson, som är vd på Skymind som utvecklar mjukvara för artificiell intelligens.

– Det bästa skulle ju vara att lösa matchningsproblemet, om man kan leverera en teknik för att hitta den bästa kandidaten för den här arbetsgivaren och vice versa. Frågan som alla försöker svara genom hela processen är: ”Hur kan jag förutse någons prestation?” Så en smart rekryterare skulle samla alla uppgifter, cv, prestationsbedömningar, information om framgångsrika personer som redan jobbar där och så vidare, för att sedan mata in detta i en algoritm som kan räkna ut vad du letar efter.

I idealfallet skulle varje organisation kunna skapa sin egen algoritm som är skräddarsydd för just deras specifika behov. Det är ju inte säkert att det som gör en person till en stjärna på ett företag automatiskt fungerar på samma sätt på ett annat företag.

Läs mer: 5 krav för att lyckas med AI

AI kan också hjälpa en rekryterare i första skedet när de skannar av vilka personer som kan vara lämpliga för en tjänst. Vilka termer man ska använda i sökningar för att säkerställa att ett företag letar bland de kandidater som matchar vad de söker, oavsett hur kandidater själva beskriver sina erfarenheter och färdigheter. Det säger Glen Cathey, som är chef för global digital strategi och innovation på Randstad:

– Det du letar efter är förmågor, erfarenheter, hur en person passar i en företagskultur, mjuka kompetenser, kandidater som finns i ett speciellt geografiskt område som har rätt löneanspråk och är intresserad av jobbet. Hur sorterar du sökresultaten för att hitta den rätta personen?

Ett annat problem, säger Cathey, är att det finns många kandidater som inte dyker upp i sökningar. Men genom att använda AI och maskinlärning kan man hitta personer som förbigåtts i de traditionella söknings- och rekryteringsprocesserna. När de här kandidaterna väl hittats kan rekryterare gå vidare med de mer mänskliga aspekterna. Om AI används för att automatisera de värdsliga uppgifterna så kan rekryteraren fokusera på att verkligen hitta rätt person. Eller som Glen Cathey säger:

– Så i stället för att fokusera på att hitta människor, så kan rekryteraren fokusera på att anställa människor.