Runt var femte nyutexaminerad systemvetare vill arbeta max ett år på sin nya arbetsplats. Det visar en ny rapport från Jusek.

Även om antalet systemvetare i studien inte är så stort, 126 stycken, så är det helt i linje med hur det ser ut även för nyutexaminerade i andra grupper som Jusek organiserar – jurister, ekonomer, systemvetare, personalvetare, kommunikatörer och samhällsvetare.

Totalt i gruppen är det något fler som inte ser sitt nuvarande jobb som en plats att hänga kvar på – 24 procent vill ge sig av inom ett år.

Läs också: Många nyexade ser första jobbet som en station på vägen

Lägger man till dem som kan tänka sig att stanna på jobbet i upp till tre år så tillkommer ytterligare 37 procent systemvetare och 43 procent av alla nyexade grupper inom Jusek.

Att byta jobb är heller inte särskilt svårt för dem. En majoritet av de nyutexaminerade har inte haft några problem att få jobb – två av tre har fått ett kvalificerat jobb inom tre månader efter examen.

– Eftersom nyutexaminerade både har lätt att få jobb och vill stanna kort tid på samma arbetsplats behöver arbetsgivare erbjuda förutsättningar som innebär att medarbetare vill stanna kvar och utvecklas, säger Emma Ehnmark Olséni, ombudsman på Jusek.

Läs också: Många nyexade ser första jobbet som en station på vägen

Även totalt sett går många svenskar och drömmer om att byta jobb. I en undersökning som Folkuniversitetet gjort är 38 procent intresserade av att byta arbetsgivare inom de näsmaste tre åren. Men bara 13 procent av dem söker aktivt efter nytt jobb, mest för att de inte vet vad de vill byta till.