Växande volymer och en koncentration av koncernens logistik gör att Atea väljer att bygga nytt. Sedan tidigare huserar det fristående bolaget Atea Logistics i Växjö, och det utgör såklart grunden för den nya satsningen.

Den nya fastigheten ska byggas vid Nylandavägen, som ligger i närheten av Växjö Småland Airport. Atea räknar med att verksamheten flyttar in under våren 2019. Den sammanlagda ytan beräknas till cirka 26 000 kvadratmeter, och kommer även att hysa Ateas lokalkontor i Smålandsmetropolen.

Läs också: Amerikanska it-jättar älskar Sverige – här väntar nästa gigantprojekt

Själva lagerytan utökas till 21 000 kvadratmeter, från tidigare 14 000 kvadratmeter. Kapacitetsmässigt handlar det dock om betydligt större utökning än så, enligt Ateas vd Carl-Johan Hultenheim.

– Det är två saker som driver det här. Vi ser att vi snart kommer slå i taket för kapaciteten, inte minst när vi ska nyttja Atea Logistics fullt ut i koncernen, säger han.

– Den andra delen handlar om att vi vill utveckla nya tjänster och göra det ännu mer effektivt, och visa att vi själva tar del av digitaliseringen fullt ut. Med en ny lokal kan vi automatisera från början och det ger en möjlighet att jobba på ett helt nytt sätt.

Läs ocksåDamberg: Därför är AWS Sverige-etablering så viktig för landet

Idag arbetar 330 personer på Atea i Växjö. Ungefär 200 av dessa jobbar på Atea Logistics, som givetvis även kommer att jobba vidare med såväl konfiguration som återvinning i de nya lokalerna.

– Recyclingdelen har kunderna verkligen fått upp ögonen för. Den, vårt konfigurationscenter och vår nya effektiva logistik kommer att finnas i Växjö. Det här blir moderskeppet för hela koncernen, konstaterar Carl-Johan Hultenheim.