Lägst intresse är det i övre Norrland där endast sju procent använder sig av 3G. I Västsverige är intresset högst där 13 procent av ungdomarna har 3G-mobiler.

Ett litet undantag från det låga intresset är Småland där nästan var femte kille har valt att införskaffa en 3G-telefon.

– 3G är en ganska tekniskt driven funktionalitet. Det gäller att hitta de som vill använda tekniken och 3G kan kanske vara lite för avancerat för användarna. Därmed är det inte sagt att deras tjänster inte är bra, men de kanske inte är tillräckligt bra för att få igång marknaden, säger Johan Forsberg, Informationschef för Lunarwoks.

På Vodafone som är en av de mobiltelefonoperatörer som säljer 3G-mobiler håller inte med om att varken tekniken eller tjänsterna är för krångliga.

– 3G är egentligen bara en ny frekvens och vissa av tjänsterna går fortare. Man ringer inte annorlunda på en 3G-telefon, säger Johan Holmgren, pressansvarig på Vodafone.

Enligt Johan Holmgren kan det låga intresset bland ungdomar bero på att de inte har så mycket pengar att röra sig med. Många av telefonerna är ganska dyra och likaså en del av tjänsterna.

– Det kostar pengar att exempelvis ladda ner musik till mobilen. Alla tjänster är inte till för Lunarstorms målgrupp, säger Johan Holmgren.

Att använda sig av mobiltelefonabonnemang med fast månadsavgift är inte heller speciellt populärt bland ungdomar. Av de tillfrågade använder 70 procent kontantkort, enligt Lunarstorms undersökning.

Fakta

  • I undersökningen deltog 3 577 ungdomar i åldrarna 15-25 år.
  • Undersökningen genomfördes i mars 2005