Det är ganska positiva tongångar från analytikerkollektivet efter gårdagens stora lansering av nya Iphone X där den nya skärmen som Apple kallar Super Retina Display står i fokus. Men inte bara de som analyserar själva produkten utan också de som har Apple-aktien under lupp tror att det här kommer att innebära ett lyft för Apple.

– Det blev ju ganska mycket som förväntat: Stegvisa förbättringar på 8 och 8 plus, och lite mer radikala designförändringar på Iphone X där hemknappen som ryktats vara på väg bort länge slutligen försvann till förmån för en större skärmupplevelse, säger Leif-Olof Wallin på analysföretaget Gartner.

– Iphone X är lite dyr vid första anblicken, men det skall ju inte vara billigt när det är premium, och jag tycker också det är kul att Apple som en av de sista nu stödjer trådlös laddning.

Läs mer: Här är Iphone X - allt om Apples nya supermobil

Roberta Cozza, telekomanalytiker på Gartner tror att viljan bland konsumenter att byta upp sig till den här modellen kommer att vara stor:

– Mitt intryck var bra och jag tror att flera av de nya funktionerna kommer att mottas väl, framför allt kant till kant-designen vilket är en drastisk förändring jämfört med tidigare modeller. Andra konkreta förbättringar är oled-skärmen, trådlös laddning och kameran, och kanske i synnerhet Face-ID.

– Jag tror att priset kommer att vara ett mindre problem i länder där man brukar betala av per månad, då blir inte ökningen så väldigt stor.

Analyshuset IHS Markit påpekar att Apple brukar uppnå den bästa försäljningen när en ny modell har en markant annorlunda design – något som de anser att Iphone X har tack vare den omtalade skärmen som sträcker sig från kant till kant på alla fyra sidor. De pekar dock på att det finns en viss risk med att Iphone X släpps senare än Iphone 8 (leveranserna av Iphone X kommer att börja den 3 november vilket är en månad senare än de andra modellerna). Detta skulle kunna innebära att konsumenter väntar in Iphone X – vilket då skulle slå mot Iphone 8-försäljningen.

– Men även om de riskerar att tappa en del Iphone 8-försäljning så är det rätt beslut att presentera Iphone X nu, säger Ian Fogg som är ansvarig för mobilt och telekom på IHS Markit. Att hålla tyst om denna fram till en andra produktlansering i höst skulle alienera Iphone 8-köpare och skada verksamheten i långa loppet. Nu får kunderna ett tydligt val: Köp en Iphone 8 eller 8 plus nu och få touch-ID, trådlös laddning och bättre prestanda – eller vänta och spendera mer på Iphone X.

iphone x
Iphone X har dubbla kameror – den på baksidan tar bilder med upplösningen tolv megapixel.

Inte heller priset kommer som någon större överraskning – i Sverige kostar Iphone X med 64 gigabyte lagring 11 495 kronor och 256-gigabytemodellen 13 695 kronor – mot bakgrund av att aktieägarna vill se en högre värdering av företaget. Till BBC säger Neil Mawston som är analytiker på Strategy Analytics att Apples förmåga att få konsumenter att spendera mer på deras smartphones än vad konkurrenterna lyckas med är ”legendarisk”:

– Jag misstänker att Apple alltid har haft en 1000-dollarstelefon i tanken, vi har sett priset krypa upp år efter år, och det är ett stort tryck från företagets aktieägare att nå en värdering på 1000 miljarder dollar. Att trycka upp priset på deras primära produkt kan vara ett sätt att nå dit.

Läs mer: Iphone 8 Plus – här är Apples nya mellanmodell

– Iphone X är en långsiktig investering från Apple som sätter mallen för nästa generations Iphone-hårdvara. Oled-skärmen och den nya designen kommer sannolikt att bli standard i framtida Iphone-modeller, säger Geoff Blaber, analytiker på CCS Insight till BBC.

Även finansanalytiker som nyhetsbyrån Reuters citerar är positiva till den effekt som de nya telefonerna kan tänkas ha på Apples aktie – och att denna kan hjälpa till att lyfta Apple till den magiska 1000-miljarderdollarsgränsen (nu ligger de runt 830 miljarder).

iphone x
Iphone X är förberedd för trådlös laddning.

Brian White på Drexel Hamilton skriver till sina kunder: ”Vi fortsätter tro att Apples aktie kommer att gynnas inte bara av kommande Iphone utan också av företagets kapitaldistributionsinitiativ, en attraktiv värdering och potentiella nya innovationer”.

Kate Huberty, analytiker på investmentbolaget Morgan Stanley, skriver i ett brev till sina kunder efter lanseringen att funktionerna för förstärkt verklighet i den nya linjen har ”potential att bli nästa killerapp som accelererar smatphone-uppgraderingar och driver ökade tjänsteintäkter och tillväxt”