Flera stora it-leverantörer som har sina rötter i den gamla licensaffären har tappat försäljning de senaste åren.

När Computer Sweden i våras gick igenom de största mjukvaruleverantörernas årsredovisningar de senaste tre åren – var det omsättningsminskningar över i stort sett hela linjen. Detta beror på att ”den nya omsättningen” i molnet ännu inte täcker upp för tappet i licensaffären.

Oracle var ett av företagen som tappade omsättning för varje år.

Läs mer: It-jättarna krymper – molnaffären väger inte upp licenstappet

Men nu verkar det som om Oracle brutit den här negativa trenden. När företaget i somras rapporterade för sitt brutna helår 2017, så noterade de faktiskt en liten omsättningsökning, två procent jämfört med året innan, till 37,7 miljarder dollar.

Och den här utvecklingen håller i sig. Nu det senaste kvartalet (som i företagets räkenskapsår är det första 2018) så ökar försäljningen med 7 procent till 9,2 miljarder dollar.

Den molnbaserade omsättningen växte med 51 procent och är nu uppe på 1,5 miljarder dollar.

Om man tittar på enbart programvara som tjänst så ökar omsättningen med 62 procent.

Läs mer: Här är systemen som "aldrig" når upp i molnet

– Med en programvara som tjänst som växer med 62 procent så växer vår molnapplikationsaffär mer än dubbelt så fort som Salesforce, säger Mark Hurd, vd på Oracle. Erp är vår största och viktigaste molnapplikationsaffär och vi har nu runt 5000 Fusion Erp-kunder plus 12 000 Netsuite Erp-kunder i Oracle Cloud.

I rättvisans namn ska det påpekas att Salesforce fortfarande har betydligt högre omsättning än Oracles samlade molnförsäljning. Senaste kvartalet hade Salesforce en omsättning på 2,6 miljarder dollar – vilket var en ökning med 25 procent jämfört med motsvarande kvartal ett år tidigare.