Electrolux har gått från att vara ett företag vars försäljare bokstavligen klev in i våra vardagsrum där de demonstrerade sina produkter. Men den direktkontakten med slutkunderna har på senare år gått förlorad och det mesta har i stället sålts via återförsäljare.
Men med digitaliseringen återknyts nu kundkontakten konstaterar Stefan Berg som är ansvarig för internet of things-plattformen på Electrolux som var en av talarna på konferensen CIO Governance i dagarna.
– Det är något som vi tappat bort lite i dag och som vi måste bygga upp. I dag står tillverkning och produktutveckling i centrum – det är kärnan och allt snurrar kring förmågan att tillverka saker med hög kvalitet. Och det är självklart bra men vi vill vara närmare slutkundens upplevelse av våra produkter och tjänster, säger han.
– Det är ett långsiktigt race för att optimera vår verksamhet och vår process för att bygga vitvaror. Vi har förfinat det till perfektion. Men nu pratar vi disruption.
Kanske inte just Spotifymodellen konstaterar han – "det går inte att göra dammsugare till en onlinetjänst".
Läs också: Så ska Ikea fortsätta satsningen på smart teknik – "integreras i allt"
Electrolux produkter finns i över 400 miljoner hem runt om i världen. Framöver ska de ersättas av uppkopplade produkter.
Det innebär att det också går att koppla tjänster baserat på internet of things och big data till produkterna. Och den utvecklingen går i en helt annan takt än produktutvecklingen.
Ett exempel är att Electrolux nyligen lanserade en robotdammsugare som tillsammans med en ny app utvecklats agilt i samarbete med en testgrupp av konsumenter.
– Arbetet med digitala tjänster går i en helt annan takt – och måste göra det. Vårt agila arbetssätt krockar med det traditionella. Och det innebär dagliga utmaningar – till exempel hur budgeterar man för agil utveckling?
Ett sätt att närma sig kunderna är att bygga nätgemenskaper, communities, och där gjorde Electrolux ett strategiskt köp när man i början av året gjorde en miljardaffär och köpte den amerikanska startupen Anova.
Anova tillverkar köksmaskiner för matlagningsmetoden sous vide, men det var inte bara det som lockade Electrolux.
– Vi hade såklart kunnat ta fram en sådan produkt själva. Det intressanta med Anova är hur de byggt ett starkt community runt produkten och lyckats profilerat sig i sociala

– Det här sättet att jobba med sina uppkopplade produkter försöker vi lära oss på djupet. Vi sitter med dem och jobbar i Silicon Valley.
Men det handlar inte bara om närvaro i sociala medier. En viktig aspekt på uppkopplade produkter är att det går att koppla på tjänster som hjälper konsumenten. Stefan Berg talar om hur Electrolux också skulle kunna ta rollen att coacha oss när vi ska laga mat.
– Tänk att du tittar på en inspirerande bild på en matblogg och sedan kanske lyckas hitta ett recept. Men du får ju inget stöd för att maträtten verkligen ska bli så där som på bilden. Kanske kan vi hjälpa till där på olika sätt – kanske med projektioner? Kanske kan ugnen, stekhällen och fläkten kopplas ihop och styra oss rätt. Kanske kan vi få in en virtuell och coachande kock?
Stefan Berg påpekar att Electrolux framtida tjänster inte nödvändigtvis behöver se ut precis så utan att det är ett sätt att illustrera hur företaget tänker kring framtida möjligheter.
Läs också: Nu vill försäkringsbolagen koppla in sig i din bil – "färre skador"
– Man kan också tänka sig smarta kylar som är kopplade till någon av matjättarna och som har koll på vilken mat som finns och vad som behövs och skickar order till affären så man får hem rätt varor.
Det där med smarta kylar har det ju pratats om i tjugo år utan att något hänt?
– Ja, men det är ungefär som dotcombolagen – de tänkte rätt men för tidigt. När vi visade Screenfridge redan år 2000 tillsammans med Ericsson fanns inte allt det som behövdes för att få det att hända. Konsumenterna var inte redo, det fanns inga smarta mobiler, ingen uppkoppling, inga molnbaserade leveranser. Komponenterna var för dyra. Men nu har teknikutvecklingen kommit i fatt, säger Stefan Berg.
Men det riktigt stora klivet när produkterna kopplats upp är att de kan uppgraderas och förändras efter att de köpts in.
Som exempel pekar Stefan Berg på Tesla som såg till att batterierna i deras bilar i Florida fick mer laddning så de kunde köra lite längre när människorna där behövde evakuera.
– Då kan vi uppgradera med digitala tjänster och blir mer som en tjänsteoperatör som måste fungera dygnet runt, hela tiden.