Internet of things gör stora avtryck hos både it-avdelningar och leverantörer – inte bara när det gäller alla uppkopplade enheter som måste skapas, analyseras, administreras och säkras. IoT kommer också att förändra it-arbetsmarknaden och skapa behov av andra kompetenser och yrkesroller. Företag inom allt från tillverkning till fastigheter är redan ute och letar folk.

Och utvecklingen lär inte avta: Analyshuset Gartner spår att 8,4 miljarder prylar världen över är uppkopplade i slutet av året. Det är en uppgång med 31 procent jämfört med 2016. Siffran väntas vara uppe i 20,4 miljarder 2020.

Ett konsultbolag som satsar hårt på IoT är Sigma. David Österlindh, som är IoT-chef på Sigma, berättar att företaget anställt runt 25 personer under året inom det här området. Hans råd till personer som vill arbeta med IoT är att börja experimentera med amatörkit i hemmet.

– Börja där du står, och prova dig fram. Köp en Raspberry Pi och börja lek med belysningen där hemma. Vi har anställt flera personer som har börjat med den här typen av hobbyprojekt. En kille hade kopplat upp sina blomkrukor så att de gav ifrån sig ett ljud när de behövde vattnas. En annan hade byggt en lösning för att läsa av vattenförbrukningen hemma. Det handlar om att man ska förstå vilka möjligheter IoT för med sig.

Vad har de som söker sig till er annars för bakgrund?

– De har mestadels systemvetarbakgrund. Det vi letar efter är de som är bekväma i molnet, och kan plattformarna, framför allt Azure och AWS. Men vi letar också kompetens inom AI och dataanalys. Något som också är attraktivt är systemutvecklare med industrispecifik kompetens. De som har erfarenhet från vertikaler som e-hälsa, tillverkningsindustri, fastighetsbranschen, fordon eller telekom.

Läs också: Raspberry Pi – se upp! Här är 6 utmanare till den populära minidatorn

Computer Swedens amerikanska systersajt CIO skriver att IoT är ”nästa jobb-boom inom it”. Företagen börjar nu planera sina IoT-strategier och en del är redan igång med att utveckla sensorer, analysprogram, nätverkskomponenter och andra verktyg för att stödja deras satsningar inom det här området – den globala omsättningen för IoT växer till exempel med 17 procent i år till att landa på 800 miljarder dollar, enligt analyshuset IDC.

När de här strategierna blir verklighet så kommer de också börja leta efter folk för att gå i land med sina IoT-projekt.

CIO har talat med vd:n för it-rekryteringsfirman Softnet Search Partners, Bill McCabe, och han säger att det räcker med att gå in på Linkedin för att se att sökandet efter IoT-kunnig personal redan är i full gång – i USA finns det ”tusentals IoT-relaterade jobb” ute på plattformen och företagen som är på kompetensjakt är alltifrån it- och telekomjättar som Verizon, Amazon och Nokia till chokladfabriker, banker och djurfoderleverantörer.

Det handlar om jobb som seniora lösningsarkitekter, ingenjörer med kompetens inom IoT-molnsystem, big data-specialister och så vidare.

– En stor majoritet av de här rollerna är väldigt tekniska – arkitekter, ingenjörer, utvecklare, programmerare och så vidare, säger McCabe.

Läs också: Äntligen dags för det smarta kylskåpet? Nu ska Electrolux koppla upp allt

Förmågor som väntas bli viktigare i takt med att IoT slår igenom är att både förstå teknik och affären, big data och dataanalys, informationssäkerhet, såväl hårdvaru- som mjukvaruutveckling och nätverk.

McCabe säger att en verkligt IoT-kompetent person har ”en myriad av olika förmågor” och en tänkt idealperson har kompetens inom hårdvara, nätverk, design och utveckling, säkerhet, dataanalys och AI.