När crm-leverantören Salesforce i veckan meddelade att de genom riskkapitalgrenen Salesforce Ventures rest en fond på 50 miljoner dollar, nästan 400 miljoner kronor, för att investera i startups inriktade på AI är det ett tecken i tiden.

Flera stora it-leverantörer har den senaste tiden rest fonder för att investera i startups. Det handlar om fonder inriktade på AI, teknik för uppkopplade bilar eller bredare satsningar för att helt enkelt täcka in nya områden som fintech eller betalningslösningar.

Läs också: It-jättarna krymper – molnaffären väger inte upp licenstappet

Daniel Sonesson som är ny vd för startup-hubben Sup46 i Stockholm säger att de märker av de stora it-leverantörernas intresse för startups:

– De möter en oerhörd utmaning i att alltid vara ”top of their game” och att vara insiktsfulla i den nya tekniken. När det gäller ledande bolag som Alphabet, Microsoft och så vidare, så beror en stor del av deras framgångar på att förekomma och utnyttja de synergieffekter som uppstår då ny teknik och nya startups för människor närmare varandra och transformerar användarbeteendet. Därför är det av yttersta vikt att lära sig av, förstå och nyttja dessa bolags utveckling och verksamhet.

AI, virtuell verklighet, internet of things, blockkedjan och virtuella valutor är områden som drar till sig intresse, säger han.

Daniel Sonesson som är ny vd för startup-hubben Sup46
Daniel Sonesson är vd för startup-hubben Sup46.

Bland de stora satsningar som gjorts märks Samsung, som rest en fond för att investera i teknik för uppkopplade bilar. Så sent som förra veckan presenterade de Samsung Automative Innovation Fund som med 300 miljoner dollar ska backa upp startups som arbetar inom den här sektorn. Den första investeringen har de gjort i TTTech – ett österrikiskt företag som utvecklar plattformar och säkerhetsmjukvara för uppkopplade bilar – där de gått in med 90 miljoner dollar.

Förra året startade Microsoft upp sin riskkapitalverksamhet Microsoft Ventures och som bland annat investerat i svenska bildtjänsten Pickit som gör bilder och illustrationer tillgängliga inne i Powerpoint, Word och Windows 10. Microsofts uttalade fokus är på bolag inom AI och maskinlärning, big data och dataanalys, programvara som tjänst, molninfrastruktur, produktivitet och kommunikation, säkerhet samt den lite mer abstrakta uppkommande trender.

För nämnda Salesforces del handlar det om att snabba på utvecklingen av AI-lösningar.

– Artificiell intelligens har potentialen att göra alla företag och deras anställda, smartare, snabbare, mer effektiva och mer produktiva, säger John Somorjai, som är chef över Salesforce Ventures. Den nya fonden ska hjälpa till att öka takten i utvecklingen av transformativa AI-lösningar som utvidgar och kan utgöra ett komplement till Salesforce och våra kunder.

Läs också: Nu storsatsar tunga investerarna EQT på en allt hetare it-bransch

Och Salesforce är inte ensamma om att intressera sig för startups med AI-inriktning. Enligt nyhetssajten Techchrunch har Intels investeringsverksamhet Intel Capital gått in med en miljard dollar i startups fokuserade på AI.

En annan it-jätte som storsatsar på att investera i startups är Google med sin verksamhet Google Ventures. De uppmärksammades så sent som i våras när de gjorde sin första investering i ett europeiskt fintechbolag, brittiska Currencycloud som har en lösning för internetbaserade bolag att genomföra internationella betalningar. Google Ventures gick in med 20 miljoner pund i det här företaget.

För de startups som it-leverantörerna investerar i kan det vara en stor fördel att få med den här typen av spelare.

– De har ju till att börja med helt andra resurser än vad en startup har, säger Daniel Sonesson. Utöver det finns ofta kunskap och erfarenheter inom dessa bolag som även är värdefulla för startups. Att få möjlighet att använda sig av de tekniska lösningar som finns inom dessa bolag är också ofta en bra start för startups.