Som SVT Nyheter rapporterade idag avbryter Arbetsförmedlingen en pågående it-upphandling. Orsaken är den analys av säkerheten som myndigheten nu gjort, en översyn som drogs igång i augusti.

Det pågående projektet heter Digitala arbetsplatsen, och syftet har varit att medarbetarna lättare ska få åtkomst till myndighetens system.

– Vi har haft ett pågående utvärderingsprojekt kring digitala arbetsplatser där vi vill ha en annan typ av tillgång för våra medarbetare så att de kan göra ett bra jobb. Men sedan maj har vi haft ett ökat fokus på it-säkerhet och gjort en analys av pågående projekt och kom fram till att vi behövde ställa högre krav, säger Arbetsförmedlingens it-chef Filippa Jennersjö.

Filippa Jennersjö
Filippa Jennersjö, Arbetsförmedlingen.

Beslutet innebär så klart att situationen blir ganska speciell, inte minst för konsultjätten DXC, som var det bolag som fått tilldelningsbeslut i upphandlingen.

– Vi har lämnat tilldelningsbeslut men vi kom aldrig fram till avtalsskrivande. Vi var väldigt nöjda på alla andra sätt och vi har haft en väldigt bra dialog med DXC, men det har inte varit roligt varken för dem eller oss, säger Filippa Jennersjö.

Läs ocksåUsel konkurrens vid offentliga upphandlingar: ”måste bli bättre”

Och vad är det ni har upptäckt under säkerhetsanalysen?

– Det handlar framför allt om hanteringen av uppgifter och att titta över om de får tillgång till sekretessbelagda uppgifter. Vi måste vara supersäkra på att allt hanteras rätt.

Är det Transportstyrelsenhärvan som gör att ni är extra noga nu?

– Ja, det får man nog säga att det är, med tanke på den allmänna samhällsdebatten. Det är ingen som har haft direkt åtkomst utan det handlar som sagt mer om att se över och vi väljer att se det som att vi fångade det i tid.

Hur ser tidsplanen ut framöver?

– Tidsplanen var att ha det på plats i mars-april. Nu planerar vi om, men vi har sagt att vi ska göra allt vi kan ändå. Det är klart att det här är en stor utmaning, det gäller för alla statliga myndigheter. Vår digitala transformation är stor, men vi kan inte kompromissa på säkerheten.