Google köper upp HTCs smartphone-verksamhet för ungefär nio miljarder kronor. Med förvärvet vill de ge ledarduon på smartphone-marknaden en match. Det tror Annette Zimmermann, analytiker på Gartner.

– Jag tror att de vill ta upp kampen med Samsung och Apple, särskilt på den amerikanska marknaden, säger hon. Det här handlar om att mer seriöst ge sig in på hårdvarumarknaden.

Senast Google köpte en smartphone-verksamhet föll det inte väl ut. För ett par år sedan köpte de Motorola Mobility för 12,5 miljarder dollar, och denna sålde de senare till Lenovo för 2,91 miljarder dollar.

– Men det här är annorlunda än när de köpte Motorola – då var de ute efter patenten, och HTC har inga viktiga patent, säger Annette Zimmermann.

Zimmermann tillägger att HTC förlorar pengar, och att deras forskning och utveckling inte är i närheten av vad den var för två–tre år sedan när 30 procent av deras personalstyrka jobbade inom forskning och utveckling. Hon tror heller inte att Googles partner applåderar affären.

– Googles partners är nog inte så entusiastiska över det här, men Samsung och Huawei har inget annat val när det gäller operativsystemet – vad skulle de annars välja?

Roberta Cozza, också hon analytiker på Gartner, tillägger:

– Jag tror det här är ett bra drag från Google, tiderna har förändrats sedan de förvärvade Motorola. Google behöver konkurrera mer aggressivt med aktörer som tätt integrerar mjukvara/innehåll och hårdvara. De har ju redan börjat med det här, och de levererar mer från ett hårdvaruperspektiv.

Läs ocksåIBM baxar in Java i det moderna tidevarvet med ny appserver

Richard Windsor, som är analytiker på Radio Free Mobile, tidigare på Nomura, skriver i en analys att det är ett mysterium vad Google betalar för – eftersom HTC:s smartphonetillgångar ”för närvarande har ett negativt värde”.

”En möjlighet är att Google helt enkelt betalar i förskott för att kunna garantera kapacitet och resurser så att de inte råkar ut för samma problem med att öka produktionen som de haft tidigare med Pixel-telefonerna”, skriver han.

Förvärvet kommer att förse Google med infrastruktur för att producera och distribuera Pixel-smartphones i stora volymer.

Richard Windsor skriver att det här är det fjärde stora hårdvaruförvärvet från Google (efter Motorola Mobility, Nest och Dropcam) och att de här affärerna har två saker gemensamma: De förvärvade företagen har känt sig obekväma med av att ägas av ett företag som inte förstår hårdvara samt att de riktiga vinnarna i de här fallen är ägarna av de tillgångar som sålts. Han tror också att ”det är osannolikt att det är fjärde gången gillt”, men tillägger att det här förvärvet är lite annorlunda eftersom de inte köper hela företaget den här gången.