Det tar för lång tid att få fram en överenskommelse mellan OECD-länderna kring hur Google, Airbnb, Amazon, Facebook och andra internetjättar egentligen ska beskattas på ett rättvist sätt. I Europa betalat de i snitt mindre än hälften i skatt jämfört med andra företag, skriver Reuters.
Därför aviserar EU-kommissionen i dag, torsdag, en skattereform för att få in mer pengar, ett drag som kan skapa konflikt med USA som inte alls är med på noterna.
EU-kommissionen talar också om att använda EU-regler som mer eller mindre fallit i glömska för att få igenom reformen. Det handlar om regler som hindrar länder från att lägga sitt veto mot beslut i skattefrågor. På så sätt kan man hindra medlemsstater som Irland och Luxemburg där många stora internetjättar lagt sina kontor från att blockera en sådan reform.
Läs också: Finansministrar i brev till EU: internetjättarna betalar för lite i skatt
Kommissionen pekar ut tre möjliga sätt att beskatta internetföretag som skulle kunna gå rätt snabbt att komma överens kring på EU-nivå eller i en mindre grupp av EU-länder.
En väg är att beskatta omsättningen i stället för intäkterna, ett annat är att man sätter en avgift för onlinenannonser och en tredje möjlighet är att införa en skatt på betalningar till internetföretag.
På längre sikt vill EU ändra rätten att ta ut skatt så att de digitala bolag som har en omfattande verksamhet men inte finns på plats fysiskt i ett land ska betala skatt där och inte kunna flytta sina vinster till lågskatteländer.
Läs också: EU-parlamentet vill förbjuda bakdörrar till krypterade tjänster
Fortfarande hoppas EU på en överenskommelse mellan OECD-länderna men kommissionens vice ordförande Valdis DOmbrovski gjorde på en presskonferens i Bryssel klart att "EU måste förbereda sig på att handla i frånvaro av en adekvat global process".