Nytt tungt avhopp från Tieto

I maj stod det klart att Per Johanson, numera affärsområdeschef för Financial Services, avgick som Sverigechef. Istället tog Håkan Dahlström över landschefsrollen. Koncernchef Kimmo Alkios förklaring var att Sverigechefsrollen är ett cirkulerande uppdrag.

– Tittar man på vår ledningsgrupp så har vi en person i taget som är Sverigechef. Vi har en rotation. Nu har Per lett det i tre år, och nu är det Håkans tur, sade han till Computer Sweden i maj.

Per Johanson
Per Johanson.

Nu väljer han dock att lämna Tieto helt och hållet. Detta för att gå vidare till andra utmaningar. Det framgår av ett pressmeddelande. Även Vahid Zohali har nyligen lämnat sitt uppdrag inom Tietos Financial Services för att ta klivet över till rivalen CGI.

Christian Segersven har utsetts till Executive Vice President för att leda affärsområdet Financial Services. Han blir även en del av koncernledningen.


Hemelektronikräv tar kanalrodret på Lenovo

Christer Schultzberg tog i september klivet in på Lenovo, där han blir kanalansvarig, eller som den officiella titeln uttrycker det SMB and Channel, Country Sales Manager.

Läs också: Dementerar flyttryktena – nu ska Media Markt satsa i Sverige igen

Den nya Lenovochefen har över 25 års erfarenhet inom hemelektronik bakom sig, där han jobbat på Jawbone, Samsung, Nikon, Tech Data och Media Markt. När,ast kommer han från rollen som vice vd för Norden och Baltikum på Swedeltaco.

Christer Schultzberg
Christer Schultzberg.

– Efter att ha arbetat med affärer runt om förhandlingsbordet med både inköp och distribution känns det som att komma hem när jag får arbeta med försäljning igen, och att få göra det på Lenovo och fajtas på den tuffa marknaden i Sverige är verkligen stimulerande, säger Christer Schultzberg om sitt nya uppdrag.

Han ska leda Lexplore i Norden

Bo Kristoffersson är ny Nordenchef på Lexplore, ett bolag som jobbar med att upptäcka dyslexi med hjälp av AI och ögonstyrning. Han har tidigare arbetat med digitaliseringsarbete i skolan, som rektor och som förvaltningschef i flera kommuner. På Lexplore efterträder han Hans Persson, som är den som har byggt upp den nordiska verksamheten.

– Jag vet sedan mina många år i skolans värld att läsförmågan är helt avgörande för skolresultaten. Just därför känns det fantastiskt att se hur Lexplores verktyg på ett så enkelt sätt hjälper till att upptäcka läs- och skrivsvårigheter och höja läsförmågan. Det finns inget roligare än att få arbeta med digitalisering och forskning där det verkligen gör skillnad i skolan, säger Bo Kristoffersson.

– Det känns oerhört kul att Bo börjat hos oss. Han kommer att kunna tillföra mycket med sin långa och gedigna erfarenhet från skolvärlden. Han har en genuin förståelse för de utmaningar och behov som skolledare har och står inför då han varit i deras skor många gånger, säger Lexplores vd Fredrik Wetterhall.

Följer Vestberg till Verizon

Ericssons tidigare Nordamerikachef Rima Qureshi är ny strategichef hos den amerikanska teleoperatören Verizon. Därmed återförenas hon med sin tidigare chef, Ericssons före detta vd Hans Vestberg, som anställdes vid Verizon i mars i år som chef för det nya affärsområdet Network and Technology.

Läs också: Google blir mobiltillverkare igen – köper delar av HTC för 9 miljarder

I rollen som strategichef kommer Rima Qureshi, som lämnade Ericsson i maj, att ansvara för Verizons verksamhetsutveckling och strategiska investeringar, enligt ett pressmeddelande från det amerikanska bolaget. Innan Nordamerikaäventyret hade hon rollen som strategichef även på Ericsson.

Tar över Inexchanges utveckling

Johan Wahlström blir ny utvecklingschef på Skövdebolaget Inexchange. I den rollen efterträder han Gunnar Buason, som var en av företagets grundare.

– Vi är ett utvecklingsintensivt bolag och ett fantastiskt gäng. Att fortsätta driva innovativa lösningar och vara del i företagets utveckling, som en i ledningsgruppen, är något jag verkligen ser fram emot, säger Johan Wahlström, som arbetat som arkitekt på Inexchanges utvecklingsavdelning sedan 2014.

Johan Wahlström
Johan Wahlström.

Inexchange bygger digitala tjänster, vilka inkluderar allt från inköp och elektronisk fakturering till business intelligence, så bolagets utvecklingsavdelning har en central roll.

– Vi har en stark marknadsposition och den jobbar vi oavbrutet på att behålla genom att utveckla våra tjänster. Jag ser en styrka i vår förmåga att identifiera förändringar på marknaden och justera vårt utbud efter det. Marknaden är i ständig utveckling och vi är bra på att svara upp till detta, säger Johan Wahlström.

InExchange startade redan 2008 med att förenkla e-faktura för alla företag i Sverige. Idag erbjuder företaget flera innovativa tjänster genom InExchange Network allt från inköp, fakturahantering till Business Intelligence.