När ett sjukhus behöver få iväg ett prov från ett labb eller en skottskadad behöver blod kan snabbheten vara avgörande. Därför bygger Schweiz upp ett transportsystem av drönare som ska kunna användas av sjukhus och laboratorier, skriver Fast Company.

Vid årsskiftet ska labb och sjukhus runt om i Schweiz ha tillgång till drönarna.

Drönarna som ska användas är tillverkade av Matternet och inkluderar ett molnbaserat system för de plattformar som skickar iväg och tar emot drönarna och ett annat system som helt automatiserat laddar, startar och landar drönarna. Det innebär att de kan användas även om det inte finns någon personal ute på destinationerna som är utbildade i att hantera dem.

Läs också: Efter Harvey används drönare på allvar i hjälparbetet

När en labbtekniker tar ett prov som måste skickas omgående så används en Iphoneapp för att lägga in en förfrågan i systemet. Provet läggs sedan i en särskild behållare för farligt innehåll. Till sist skannas en qr-kod för att lasta över den till markstationen utanför och sedan gör systemet resten – kallar på en drönare om ingen finns på plats, ger drönaren ett nyladdat batteri och lastar på provet och sedan följer drönaren den rutt som det molnbaserade systemet ser ut.

När drönaren sedan landar kommer ett meddelande till mottagarsidan genom den app som användes för att skicka iväg provet, den ser också till att provet lastas av och förs in till ett säkert rum på sjukhuset.

Infrastrukturen för drönarna rullas ut i samarbete med den schweiziska Posten som också hjälper till att sköta systemet.

Redan i dag används drönare för att skicka blod till vårdmottagningar som ligger avlägset till i Rwanda och det finns också planer på det i Tanzania. Men satsningen i Schweiz är den första i den rikare delen av världen.