Tidigare har det varit välkända investmentbanker och riskkapitalbolag som Goldman Sachs och Blackstone som rest de största fonderna, men nu har alltså japanska telekomjätten Softbank rest den största fonden någonsin – på inte mindre än 93 miljarder dollar, motsvarande 746 miljarder kronor.

Det skriver nyhetssajten Recode och hänvisar till siffror från research- och analysföretaget Factset.

Ett faktum som bör skrämma Silicon Valleys riskkapitalbolag, skriver Recode, är det faktum att Softbanks gigantiska fond är inriktad på att investera i startups inom it. Vanliga fonder brukar uppgå till några miljoner dollar eller som mest ensiffriga miljardbelopp.

Läs mer: It-jättarna de nya riskkapitalisterna – satsar miljarder i startups

Den näst största fond som rests är Blackstones V Fund 21,7 miljarder dollar och därefter Goldman Sachs VI Fund 20,3 miljarder.

Enligt Recodes källor har storleken på Softbanks fond både skrämt och gjort konkurrerande investerare villrådiga. En del tror att Softbank nu måste göra snabba stora affärer för att kapitalet ska få ”jobba effektivt”. Andra är oroliga för att det här ska elda på redan höga värderingar av privata it- och teknikföretag ytterligare.

Vissa aktieägare hoppas naturligtvis få en möjlighet att sälja sina aktier tidigare i bolag som det kanske tagit längre tid än väntat för att göra ordentliga vinster.

Vilka är det då som har investerat i den här gigantiska fonden? Enligt nyhetstjänsten Bloomberg är det, förutom det japanska företaget självt, en offentlig saudiarabisk investmentfond, och därtill it-jättar som Apple, Qualcomm, Foxconn och Sharp.