Det finns gott om svenska bolag med när investmentbanken GP Bullhound idag publicerar sin senaste rapport Titans of Tech: Europes Flagship Companies.

I rapporten lyfts de främsta techföretagen i Europa fram, och GP Bullhound konstaterar att marknaden snart är redo för sin första titan, det vill säga en startup med en värdering över 50 miljarder dollar. Sex bolag som grundats efter 2000 lyfts fram som exempel på titaner: USA-trion Facebook, Uber och Tesla samt den kinesiska som utgörs av Baidu, Ant Financial och Didi Chuxing.

Läs också: Lär av Spotify för att lyckas med it-driften

Och nästa tekniktitan kan alltså vara europeisk, och till och med svensk. När GP Bullhound har bett sitt nätverk av europeiska investerare svara på vilket bolag de tror kommer vara regionens första titan hamnade två svenska bolag på topp fem. Det är Spotify och Klarna som lyfts upp tillsammans med trion Farfetch, Supercell och Unity.

Totalt lyfts 57 europeiska teknikbolag fram i rapporten, som samtliga värderas till över 1 miljard dollar. Bland de tre bolag som redan idag värderas över 10 miljarder dollar finns Spotify också med, i sällskap av Zalando och Supercell.

Ungefär vart åttonde bolag på listan är svenskt. Utöver de två tidigare nämnda potentiella titanerna finns även Skype, Mojang, King, Evolution Gaming och Avito med. Storbritannien är i särklass bäst, med 22 representerade bolag. Andraplatsen delas av Tyskland och Sverige, med sju bolag var.

Läs också: Spotify värvar från Disney för satsningar bortom musiken

– Sverige och Europa har återigen bevisat att man ligger i framkant. Under de sex första månaderna 2017 lyckades fem europeiska techföretag få in investeringar på över 350 miljoner dollar. För fem år sedan, under 2013, fick inte ett enda techbolag i Europa in detta. Europeiska entreprenörer har lyckats kombinera en vilja att tänka utanför ramarna med kunskap och ett genuint entreprenörskap och det har imponerat på investerarna, säger Carl Wessberg på GP Bullhound.