Excel kommer snart att förstå mer av användarnas inmatningar och kunna lägga till information från webben om det är relevant. Tidigt nästa år kommer kalkylprogrammet att förses med en rad nyheter – som ska göra det betydligt smartare.

Det skriver nyhetssajten Techchrunch som träffat chefen för Office-paketet Jared Spataro.

– Vi är väldigt glada att kunna presentera nya datatyper, förklarade Jared Spataro. Det låter kanske inte så intressant och vi har haft en diskussion om hur vi ska namnge de här sakerna, men i slutänden så insåg vi att om du verkligen är en Excel-nörd så är det just nya datatyper som du kommer att få.

Läs mer: Från billiga datorer till AI – här är nyheterna från Microsoft Ignite

Men det här handlar inte bara om funktioner för Excel-nördar, skriver Techcrunch, utan i presentationen visades också hur man snart ska kunna markera en lista över exempelvis företagsnamn – och då ska Excel kunna dra in mer information om dessa från Microsofts söktjänst Bing, till exempel börsdata och marknadsinformation.

Excel ska också kunna upptäcka att en lista av namn är just en lista av till exempel företag eller städer, vilket sedan gör att användaren kan addera relevanta data som folkmängd i det senare fallet.

– Historiskt har Excel alltid varit bra på siffror och så kan du skriva in text och använda formatering och sådant. Det vi lägger till är idén om att Excel nu kan känna igen datatyper som är rikare än de här två, säger Spataro till Techcrunch.

Läs mer: Microsoft på väg att långsamt fimpa traditionella Office

Därtill presenterar Office-teamet ett nytt inbyggt verktyg för Excel som automatiskt ska dra den mest intressanta informationen från ett kalkylblad och visualisera det. De kallar det för ”Insights” och det bygger på en funktion i Microsofts beslutsstödsverktyg Power BI. Som namnet antyder ska det skapa insikter för användarna genom kombinationer, diagram, pivottabeller och genom att peka på trender eller förändringar i informationen.