Den globala marknaden för infrastruktur som tjänst växer så det knakar. Enligt en ny rapport från analysföretaget Gartner växte den totala omsättningen för de här publika molntjänsterna med 31 procent under 2016. Därmed landade omsättningen på 22,1 miljarder dollar.

Det brukar handla om Amazon, Microsoft och Google i de här sammanhangen. Men faktum är att kinesiska Alibaba är tredje största leverantör i världen. Efter en tillväxt 2016 på 126,5 procent har de nu tre procents andel av världsmarknaden. Amazon är överlägset störst med 44,2 procent, Microsoft tvåa med 7,1 procent och Google fyra med 2,3 procent.

Läs mer: Här är systemen som "aldrig" når upp i molnet

Gartners analytiker Sid Nag säger att den enorma tillväxten för Alibaba speglar företagets nuvarande position på den inhemska marknaden – men att de är igång med att expandera internationellt. Under 2016 öppnade de sitt första europeiska datacenter i Tyskland – och byggde även nytt i Australien, Mellanöstern och Japan.

– Marknaden för molntjänster växer snabbare än i stort alla andra it-marknader i dag, och mycket av den här tillväxten sker på bekostnad av traditionella icke-molnbaserade erbjudanden, säger han i en kommentar till rapporten. Och även om plattform som tjänst och programvara som tjänst också visar stark tillväxt så tror vi att infrastruktur som tjänst kommer att visa har den snabbaste tillväxten de närmaste fem åren.

Läs mer: Microsoft skärper säkerheten för databaser på Azure

IBM är inte med på topp 5-listan (femteplatsen innehas i stället av Rackspace). De har i stället sin största närvaro i de andra delarna av det publika molnet: Plattform som tjänst och programvara som tjänst.