Det har gått några år sedan Microsoft begravde stridsyxan och omfamnade öppen källkod. Mjukvarujättens antipati mot allt vad Linux och open source heter har bytts mot varmare toner, och nu sällar sig Microsoft till den forna motståndarsidan.

Bolaget har valt att gå in som en av huvudsponsorerna till Open Source Initative, den samarbetsgrupp som bland annat jobbar för att företag och myndigheter att satsa på öppen källkod. Som premiumsponsor får Microsoft sällskap av jättar som Google, HP, IBM och Facebook.

Läs också: Lär dig lyckas med öppen källkod med de här nya guiderna

"Det här är en rejäl milstolpe både för OSI och hela öppen källkod-rörelsen", skriver Patrick Masson som är general manager för initiativet i en kommentar.

"Jag tror inte att det finns något som tydligare skulle kunna visa på mognaden, livskraften, intresset och framgångarna för mjukvara med öppen källkod än att Microsoft inte bara ger sitt erkännande, utan också sitt stöd som sponsor och sina bidrag till utvecklingen av så många projekt med öppen källkod".

Förra året tog Microsoft samma steg med The Linux Foundation, en annan av OSI:s sponsorer. Numera är Microsoft både huvudsponsorer och styrelseledamot för organisationen som leder utvecklingen av ekosystemet kring Linux. Ett stort steg för ett företag vars vd en gång jämfört Linux med cancer.