Ikea ger sig in i den så kallade gigekonomin genom att köpa upp startupen Taskrabbit, det rapporterar Recode. Bolaget fungerar som en slags digital arbetsförmedlare för korta och ofta enkla jobb. Som att åka hem till någon och skruva ihop Ikea-möbler.

– Vi strävar ständigt efter att utveckla nya, förbättrade produkter och tjänster som gör våra kunders liv lite lättare. Vi får möjlighet att stärka det genom att gå in i gigekonomin och delningsekonomin, säger Ikeas vd Jesper Brodin till Recode.

– Vi kommer att kunna lära oss av Taskrabbits digitala expertis, samtidigt som vi ger Ikea-kunder tillgång till flexibla och billiga tjänstelösningar som passar dagens konsumenter.

Läs också: Så ska Ikea fortsätta satsningen på smart teknik – "integreras i allt"

Det är oklart hur mycket möbeljätten betalt för Taskrabbit. Sedan starten har bolaget tagit in 50 miljoner dollar i riskkapital och verksamheten går med vinst. Taskrabbit har ungefär 60 anställda i själva bolaget, och har 60 000 anslutna frilansare i runt 40 amerikanska städer samt i London.

Med de siffrorna i bakhuvudet är det här förmodligen ett av Ikeas större förvärv. Enligt Recodes källor tävlade Ikea med företag som Yelp, Google och IAC om möjligheten att lägga beslag på Taskrabbit.

Om Recodes uppgifter stämmer kommer Taskrabbit att fortsätta arbeta som ett fristående företag i Ikea-koncernen. Både företagets vd Stacy Brown-Philpot och övriga anställda väntas jobba kvar i bolaget.

Läs också: Ikea samarbetar med Nasa – ska ta fram möbler för koloni på Mars

Ikea har de senaste åren storsatsat på ny teknik. Det småländska möbelföretaget utökar successivt sitt utbud av smarta produkter, och har nyligen släppt en ar-app för Iphone som fått stor uppmärksamhet.

– På sikt är smart teknik integrerat i allt. Det är lika naturligt att tänka på som materialval och vi brukar säga att vi i vårt team gjort vårt jobb när vi inte behövs längre. Så vi tittar på hur smart teknik ska integreras i hela vårt sortiment, sa affärschef Björn Block nyligen i en intervju med Computer Sweden.