För ganska exakt ett år sedan drog de förra Qbranchprofilerna Ulf Engerby och Stephan Andersson igång sitt nya molninriktade bolag Asurgent. Sedan dess har styrkan utökats till cirka 25 personer, och bolagets fokus på molntjänster har ökat ännu mer. Och budskapet till kunderna är tydligt: det går att lägga allt i molnet, istället för att välja att säkra upp genom att lämna en del data ”på marken”.

Många av bolagets anställda har ett förflutet på Qbranch och har främst jobbat i Microsofts Azure, så det är där tyngdpunkten ligger för tillfället. Detta inte minst eftersom många svenska företag sedan tidigare är inne i Microsoftvärlden. Men Stephan Andersson säger att man har börjat bygga upp kompetenser för flera molnleverantörer, och att det är fler än bara tidigare Qbranchkollegor som har hittat till Asurgent.

– Många är före detta Qbranchare, men vi har börjat få in andra personer också, inte minst med AWS-certifiering, säger han.

Läs också: Kinesiska jätten blickar mot Sverige för nytt bygge av datacenter

Det begrepp som Asurgent använder är cloudsourcing, och med lanserandet av det begreppet vill man även på sikt begrava den gamla klassiska outsourcingmodell som varit så dominant i branschen, i princip sedan Stephan Andersson själv började kränga datorer 1991.

– Det är stor skillnad mot den gamla outsourcingmodellen, och det roliga är att vi är mer eller mindre ensamma om att utmana på det här sättet. Det bolag jag tror är mest likt oss är Nordcloud, säger han och konstaterar följande om konkurrenterna från den gamla världen.

– Paradoxen är att många av de främsta molnrådgivarna idag oftast är de bolag som har mest att förlora på det. De sitter fortfarande med stora investeringar på marken och måste alltid hitta en balans för att skydda sina investeringar. Vi vill få kunderna att förstå att det inte är tekniken som är det intressanta utan det är sättet man köper it på.

Och det sättet ska alltså vara helt och hållet tjänstebaserat. All data ska flyttas till molnet och kunderna ska kunna betala enbart för den it som används. Stephan Andersson är dock medveten om att det kräver sitt arbete att komma dit.

– Vi har varit med länge så vi förstår läget som bolagen befinner sig i, och att det tar tid att flytta över. Vi brukar prata om nuläge och nyläge. På samma sätt som man inte har ett eget kraftverk på tomten när man köper el, ska man kunna köpa it som en tjänst. Istället för att bygga en driftorganisation som ska göra massa ingrepp och som kostar pengar så bygger vi en tjänst som automatiserar så gott det går. Jag tror inte att man kommer att prata om outsourcing längre, men det kommer att ta några år.

När det gäller kunder så säger Stephan Andersson att intresset har varit stort och att en hel del är på gång. Men också att det tar tid.

Läs också: Här är systemen som "aldrig" når upp i molnet

– Många kunder sitter fast i långa avtal, men det finns stort intresse. Vi ser det här som en självklar evolution, inte minst handlar det om ett sätt att driva på utvecklingen inne på företagen. När man väl flyttat ut i molnet, finns massa tjänster man behöver, så möjligheten till innovation är egentligen den stora poängen. Det mesta finns som en tjänst i molnet, och molnet i sig är bra, men det är de nya möjligheterna till innovation som gör att det blir utveckling, säger han.

Men än så länge lever och frodas den gamla outsourcingmodellen för fullt. Och inte minst turerna kring Transportstyrelsen har satt ett tydligt strålkastarljus på outsourcing i allmänhet, och på säkerhet i synnerhet. Idag väljer fortfarande de flesta organisationer att ha kvar de viktigaste delarna av sin data på marken, inte minst av säkerhetsskäl.

Men Asurgent vill alltså lägga allt i molnet, hur kan ni garantera säkerheten då?
– Säkerheten i de publika molnen är inte det som ska hindra en verksamhet att flytta upp sin it, tvärtom. Säkerheten är betydligt bättre än vad du kan få på marken i en delad miljö hos ett hostingbolag som exempel. Säkerhetsfrågan verkar tas så lätt i en traditionell outsourcing men kommer alltid i fokus i en molndiskussion. Den ska naturligtvis alltid tas på allvar och gjorde den det så skulle uppfattningen om mark vs moln vara helt annorlunda.