Allt fler företag blickar mot internet of things – vilket ställer stora krav på molnleverantörerna att hantera alla data som skapas. Google släpper nu sin lösning som går under namnet Cloud IoT Core brett. Det är en tjänst som hanteras på Googles molnplattform och innefattar insamling, bearbetning, analys och visualisering av IoT-data i realtid.

Den här tjänsten presenterades egentligen redan i maj, men nu är den tillgänglig i en betaversion och med ett par extra funktioner än vad som framgick från början.

Indranil Chakraborty, som är produktchef på Google Cloud, skriver i en bloggpost att flera företag inom bland annat transport, energisektorn och sjukvården använt tjänsten sedan presentationen i våras, och kommit med respons.

Läs mer: Så landar du ett jobb i framtidssektorn. ”Köp en Raspberry Pi och börja lek”

En av de här nya funktionerna handlar om möjligheten att verifiera ägandet av enheters nycklar. Nu kan användare medföra sina egna enhetsnycklar som är signerade av deras certifieringsutfärdare.

Överlag trycker Google hårt på säkerheten i den här tjänsten, vilket är naturligt då det är frågor som många företag inom industri, transport och energibranschen brottas med i sina IoT-projekt. Chakraborty skriver i inlägget att ”i tillägg till mqtt-protokollet så kan användare nu på ett säkrare sätt koppla upp sina IoT-enheter och gateways till Cloud IoT Core över http för att enkelt överföra data till molnplattformen i stor skala”.

Enligt Google har betaanvändare byggt flera innovativa IoT-lösningar på kort tid. Till exempel har transport- och logistikföretag använt den för ”smart parkering” och projekt för smarta städer.

Läs mer: Här är fem kompetenser som krävs för IoT i industrin

Google arbetar nu med partner för att utveckla enheter och utrustning som kan köras sömlöst med den här tjänsten.

De har också utarbetat en prislista som baseras på datavolymer – vilket gör att användarna bara ska behöva betala när enheterna kopplas upp och utbyter data med den här tjänsten.