Smartphone-marknaden har utvecklats till något av en tvekamp mellan Samsung och Apple, även om en del kinesiska leverantörer nu börjat utmana ledarduon.

Men när Apples nya flaggskepp Iphone X når ut på marknaden nästa månad, så har båda företagen anledning att hoppas på en försäljningsframgång. Det skriver nyhetstjänsten Dow Jones Newswires.

Skälet är att Samsung är en stor komponentleverantör till nya Iphone, och de väntas leverera skärmar och minneschip för många miljarder dollar till rivalens nya flaggskeppsmobil.

Läs mer: Så hyllas supermobilen Iphone X av analytikerna

I en analys som Counterpoint Technology gjort för Wall Street Journal uppskattas att Samsung kommer att tjäna runt fyra miljarder dollar mer på komponenterna till Iphone X än på de delar som de tillverkar till sin egen toppmobil Galaxy S8, under de 20 månader som följer efter att Iphone X släpps den 3 november.

Counterpoint tror att Apple säljer 130 miljoner Iphone X-enheter, och att Samsung tjänar 110 dollar på varje enhet fram till sommaren 2019. Försäljningen av Samsungs Galaxy S8 väntas bli 50 miljoner enheter, och där tjänar Samsung 202 dollar på komponenter som skärmar och chip på varje enhet under de första 20 månaderna.

Läs mer: Huawei hånar Apple i stora smartphone-slaget

David Yoffie som är professor vid Harvard Business School och som studerar Apple säger till Dow Jones Newswire:

– Det är två av de största företagen i världen som är djupt knutna till varandra och direkta konkurrenter. Det gör att det här sticker ut jämfört med nästan alla andra relationer du kan komma att tänka på.