I slutet av augusti kom beskedet att kanadensiska konsultjätten CGI lagt ett bud värt 935 miljoner kronor på sin konsultkollega, tillika beslutsstödsspecialisten Affecto. Nu i veckan blir storaffären formellt klar och för den cirka 100-hövdade svenska Affectostyrkan innebär det att man nu blir en del av Sveriges största konsultbolag, med 3 700 anställda.

Och tittar man på Norden blir sammanslagningen så klart ännu större, då det tidigare finska Affecto totalt har runt 1 000 anställda medan CGI:s styrka i Norden och Baltikum utgörs av 8 000 personer.

Affectos Sverigechef Charlotte Darth säger att hon ser fram emot sammanslagningen med tillförsikt och verkar inte altför orolig över att hennes gäng ska försvinna och bara bli en liten del av ett stort konsultbolag.

– Visst, de är jättestora, men man måste jämföra äpplen och äpplen. Tittar man inom beslutsstöd och analytics är vi ledande i norra Europa med våra 1 000 medarbetare. Och vi har dessutom breddat oss de senaste åren och jobbar idag även mycket med datastyrning och betydligt mer kring kognitiva lösningar, machine learning och robotics än vad vi gjorde tidigare, säger hon och ser fram emot att leva upp till det som CGI:s Nordenchef Heikki Nikku kommenterat i samband med köpet, det klassiska budskapet om att data är den nya oljan.

– Ja, jag säger som Heikki, data är den nya oljan, och att de kan växa med 1 000 personer som bara jobbar med det området blir bra både för CGI, men givetvis även för oss.

Exakt vilken titel hon kommer att få i den nya organisationen återstår att se. Men situationen att bli uppköpt i rollen som Sverigechef är knappast någon ny erfarenhet för Charlotte Darth.

– Det här är tredje gången i rad som jag blir förvärvad av ett nordamerikanskt företag, så jag har en viss erfarenhet som jag tror kan hjälpa vårt folk, säger hon.

Läs också: CGI rycker Tietoprofil – ska satsa stort i Stockholm

De två tidigare gångerna var när Lawson blev Infor, och när Readsoft köptes av Lexmark.

För tillfället är sammanslagningen av de båda bolagen i ett tidigt stadium.

– Just nu är vi inne i en process där vi ska lära känna varandra. De har varit en positiv dialog där det känns som att vi delar många värderingar med ett tydligt medarbetarengagemang. Det handlar verkligen inte bara om att vi ska dra stora penseldrag, säger Charlotte Darth.

Rent fysiskt flyttade Affecto till innovationshubben Epicenter i centrala Stockholm så sent som för två veckor sedan, och där kommer man att vara kvar.

– Ja, vi sitter väldigt bra här. Det är en väldigt kreativ miljö, säger Charlotte Darth.

Vad tror du är det bästa ni kan få ut av att vara en del av CGI?
– Vi har haft en tydlig tillväxtstrategi och har tidigare under vår resa sagt att vi behöver mer muskler. Att slå ihop organisationer som är specialister på ett område gör oss starkare. CGI har så klart även en massa tjänster som vi inte har, nu kan vi ge våra kunder tillgång till det. Dessutom öppnar sig stora möjligheter för våra anställda att utvecklas, inte minst med tanke på att CGI finns representerat på flera ställen runt om i världen.