EU hävdar att e-handelsjätten Amazon har fått regelvidriga skattefördelar från Luxemburg på totalt runt 250 miljoner euro, motsvarande nästan 2,4 miljarder kronor.

Nu kräver EU-kommissionen att Amazon betalar tillbaka den här summan till landet.

Enligt EU har Amazon sedan 2003 gynnats av skattelättnader på ett sätt som bryter mot EU:s regelverk.

Nyhetsbyrån Reuters skriver att Amazon är en av de största arbetsgivarna i Luxemburg och sysselsätter 1500 personer i landet som totalt har en befolkning på en halv miljon människor.

Läs mer: Så vill EU beskatta internetjättarna – kör över USA

Amazon säger dock i ett uttalande att deras uppfattning är att de inte fått någon specialbehandling och att de betalat skatt i överenstämmelse med både Luxemburgs och internationell skatterätt. Nu ska de gå igenom vad de har för legala möjligheter och om de ska överklaga.

Amazon är inte ensamt om att vara under EU:s lupp just nu.

EU-kommissionen uppger också att de drar Irland till domstol för att de inte krävt tillbaka 13 miljarder euro från Apple. Här rör det sig om ett beslut från 2016, då EU beordrade Irland att återkräva obetalda skatter från Apple. EU-kommissionären Margrethe Vestager säger i ett uttalande att Dublin inte gjort något försök att ens kräva tillbaka en del av pengarna, skriver Reuters. Deadline var satt till 3 januari i år.

Läs mer: Google protesterar: bestrider rekordböterna från EU

– Vi förstår naturligtvis att återkrav i vissa fall är mer komplext än i andra, och vi är beredda att hjälpa till. Men medlemsstater måste visa på framsteg så att konkurrensen återställs.

Apple har överklagat det här beslutet.