Senaste året har Google radat upp satsningarna på hårdvara. I slutet av september förvärvade de HTC:s smartphoneverksamhet. Och i onsdags lanserade Google en flod av ny hårdvara: Pixel 2-smartphones, laptops under varumärket Pixelbook, smarthörlurar som kan översätta i realtid och smarta högtalare.

Gartners analytiker Annette Zimmermann säger att hårdvaran är viktig för Google när de söker sig in på nya områden som det uppkopplade hemmet, där det är viktigt med en god integration mellan hårdvara och mjukvara, och hon tror att Google har goda möjligheter att lyckas med den här hårdvarusatsningen.

– Med tanken på det starka varumärket och ännu starkare forskning- och utvecklingsfunktioner så tror jag de har goda möjligheter att lyckas inom hårdvara. Om vi tittar på det de lanserade i går så är det solida enheter över hela linjen.

Är det någon produkt du tycker är särskilt intressant?

– Jag har precis skrivit en rapport om ”hearables” och jag måste säga att deras hörlurar (Pixel Buds) är väldigt intressanta. Det finns mycket AI-teknik som går in i det här och det kommer att driva den marknaden framåt.

Läs också: Nu ska Google gå på molnoffensiv i Sverige

Annette Zimmermann säger att Google ”demokratiserat smartphones” i och med det öppna operativsystemet Android.

– Samtidigt har det lett till så många olika varianter och till en fragmentisering, så att å ena sidan så känner miljarder människor igen upplevelsen från Google, men å andra sidan så ger det inte en enhetlig upplevelse som till exempel IOS ger.

– För Googles annonsaffär så är demokratiseringen av smartphones fortfarande viktig, men de vill växa inom nya områden som det uppkopplade hemmet, och för att lyckas med det så måste de ha en väldigt bra integration mellan hårdvara och mjukvara. Med sitt starka varumärke så behöver de visa ledarskap i teknik och användarupplevelse, och det kan de bara göra genom en rad nyckelenheter.

Flera analytiker talar om att onsdagens lanseringar en gång för alla visar att Google menar allvar med sin hårdvaruverksamhet. Avi Greengart som är analyschef på GlobalData, säger till nyhetsbyrån Reuters:

– Det är ganska uppenbart att Google är seriösa när det gäller hårdvaran. Mot bakgrund av att det kommer en Pixel 2, och de investeringar de gör i det här, så måste det finnas en långsiktig, strategisk avsikt.

Googles väg till hårdvara har emellertid inte varit spikrak. Många minns förvärvet av Motorola Mobility för 12,5 miljarder dollar för ett par år sedan. Då var de ute efter patenten men dessa visade sig inte vara värda så mycket som Google trott och när de senare sålde den här verksamheten till Lenovo var prislappen bara 2,91 miljarder dollar.

Analytiker som Computer Sweden talade med i samband med den affären menade emellertid att det senaste förvärvet av HTC:s smartphone-verksamhet är annorlunda. HTC har inga viktiga patent, utan i stället var de ute efter att stärka kompetensen inom smartphones. I förvärvet ingick runt 2000 personer och det här är en grupp som Google redan känner väl, eftersom de varit med och byggt deras tidigare telefoner.

Läs också: Googles AI dubbelt så smart som Siri – men har inget mot en sexåring

Googles hårdvaruchef Rick Osterloh tar upp just det här i en intervju med nyhetssajten The Verge.

– Den affären är fundamental för oss för att bygga upp kapacitet, så att vi kan skala upp den här verksamheten snabbare och stärka vår position inom smartphones. Hårdvara kräver väldigt mycket folk både för att kunna skala upp och för att uträtta stora saker. Särskilt inom smartphones, eftersom det är väldigt komplicerat. En annan viktig sak för oss är att vi behöver en mer expansiv asiatisk verksamhet.

I det korta perspektivet lär emellertid inte Google vara något hot mot Samsung, som är den leverantör som säljer flest smartphones. De fokuserar på avancerade enheter på ett fåtal stora marknader. Till exempel är det oklart om huruvida flaggskeppet Google Pixel 2 överhuvudtaget kommer till Sverige.